0.542. 537 86 70

Abdurrahman Öz’ün duyarlılığı…

Abdurrahman Öz’ün girişimleri sonucu kanser hastası Mahmut Taydaş İngiltere’den ambulans uçak ile Türkiye’ye getirildi ve İstanbul Bahçelievler Memorial Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

2020-06-17

14 yıldır İngiltere’de yaşayan ve yakalandığı mide kanseri nedeniyle İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından tedavisi askıya alınan Mahmut Taydaş’ın tedavisinin devam edebilmesi için Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yetkililerinden yardım beklediğini duyuran Gazete Aydın’ın haberine başta Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AK Parti AK Parti Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcısı, 25. ve 26. Dönem Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz kayıtsız kalmadı.

2006 yılından beri İngiltere’de yaşayan Mahmut Taydaş’ın yakalandığı kanser hastalığına ilk müdahale 2019 yılında Türkiye'de oldu. Ameliyat ile ilk tedavisine Türkiye’de başlanan Taydaş’ın devam eden tedavisi yaşadığı İngiltere’nin Sağlık Bakanlığı tarafından askıya alındı. Durumu gittikçe kötüleşen Türk vatandaşı Mahmut Koca’nın ailesi Gazeteci Hasan Kadife’ye ulaşarak içine düştüğü çaresizliği Gazete Aydın’a anlatırken, çocukları babalarının Türkiye’ye getirilerek tedavisine devam edilmesi için Türk yetkililerden yardım istedi.

İngiltere’de koronavirüs hastalarına öncelik verilmesi nedeniyle tedavisi askıya alınan, seyahat yasağı nedeniyle İngiltere’den çıkışına izin verilmediği için kendi imkânları ile Türkiye’ye gelemeyen Mahmut Taydaş’ın ilk feryat sesini AK Parti 25. ve 26. Dönem Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz duydu.

Kanser hastası Mahmut Taydaş’ın Türkiye’ye getirilmesi için Ankara’da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüşen Abdurrahman Öz, hastanın İngiltere’den ambulans uçak ile getirilerek Türkiye’de tedavi altına alınacağı haberini de Gazeteci Hasan Kadife’ye iletti. Durumu öğrenen Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın talimatı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın tensipleri ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da hemşehrisi olan Tunceli Nazimiyeli Mahmut Taydaş ambulans uçakla İngiltere’den alınarak ülkeye getirildi ve İstanbul Bahçelievler Memorial Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Mahmut Taydaş'ın sağlık durumunu Bakan Fahrettin Koca ve AK Parti Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcısı, Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz'ün yakından takip ettiği öğrenildi.

Bu haber Aydın ve ülke gündeminde yankı buldu. Özellikle Abdurrahman Öz’ün insani bir görev üstlenerek çaresiz ailenin sorununu çözmesi AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz’da bir hasetlik duygusu oluşturdu. Kanser hastası Mahmut Taydaş’ın İngiltere’den getirilmesi için Ankara’da tüm girişimleri duyurmadan yapan Milletvekili Abdurrahman Öz’ün tersine Milletvekili Metin Yavuz’un hastanın ablasını arayarak, “Böyle şeyleri önce biz bileceğiz, bundan bizim neden haberimiz yok” şeklinde sözler sarf etmesi ailede derin üzüntü yarattı. Milletvekili Metin Yavuz ailenin derdi ile ilgileniyormuş gibi yapıp ilgilenmemesi ve ardından Milletvekili Yavuz’un TBMM’deki sekreterinin “Sizin sorun çözülmüyor. Olumsuz cevap geldi. İsterseniz kendi imkânlarınız ile hastanızı getirebilirsiniz” diyerek aileyi bilgilendirmesi ve telefonu kapatması aile üzerinde soğuk duş etkisi yaptı.

Bu durumu öğrenen Abdurrahman Öz, “son ana kadar umudunuzu yitirmeyin, talebinizi Cumhurbaşkanımıza kadar ulaştırdık. Sağlık Bakanımız, Bakan Yardımcımız ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar.. Diplomatik girişimler sonlanınca hastanız ambulans uçak ile Türkiye’ye getirilecek ve tedavi altına alınacak” şeklindeki ifadeler ile  aileye umut aşıladı.

Sonuç olarak, Abdurrahman Öz’ün girişimleri sonucu kanser hastası Mahmut Taydaş İngiltere’den ambulans uçak ile Türkiye’ye getirildi ve İstanbul Bahçelievler Memorial Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

* * *

Gazeteci Hasan Kadife yaşananları ve gelişmeleri anlatan bir yazı kaleme aldı.

Gazeteci Kadife’in “İki Vekil... İki tavır.. Mamudo...” başlıklı yazısı şöyle:

 

İki Vekil... İki tavır.. Mamudo...

Aşağıda yazacağım satırları yazmakla yazmamak arasında bir süre kararsızlık yaşadım…

Yazacaklarımla AK Parti Yerel Yönetimler Genel Merkez Başkan Yardımcısı, 25 ve 26. Dönem Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz’ün iyiliğini ifşa edeceğimden, anlayışına ve affına sığınarak yazıyorum.

Bazı insanlar yaptıkları iyilikleri toplumun gözüne sokar gibi, bin bir şatafat, şamata, gösteriş ve kibir ile yaparlar. Örneğin hiç unutmam, geçtiğimiz aylarda MKYK Üyesi olan AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz’un, vatandaşın borcu nedeniyle kesilen elektriğini açtırması ve ertesi gün evine gittiği bu fakir vatandaş ile fotoğraf çektirip sosyal medyada paylaşması ve gazete sayfalarında kendisini haber yaptırması gibi.!

Bazıları da denizdeki balığı nasıl ki çıplak gözle göremiyorsak aynen o misal, iyiliği yapar da kimselerin haberi olmaz. Balık bilmezse halik bilir misali; Ecdat öyle buyurmuştur çünkü. İyilik gizli yapılır. Sağ elin verdiğini sol el görmez.

Ancak yine biliriz ki marifet iltifata tabidir. Güzel iş eyleyenin, hayırlı amelde bulunanın da hakkını vermek gerekir…

Mayıs ayının son günlerinde tarafımıza bir yardım talebi ulaştı. Benim de uzun yıllar önce tanıdığım, daha sonra İngiltere’ye yerleşen Aşçılık yapan Mahmut Taydaş mide kanserine yakalanmıştı. İngiltere’de tedavi görmekte iken Covid-19 salgını nedeniyle yeterli ilgi gösterilmemiş ve durumu çok ağır olduğu için ailesi Türkiye’ye gelmesini istiyordu. Çocukları ve yakınları sosyal medyada videolar yayınlayarak yardım eli uzatılması için feryat ediyorlardı.

Ancak, gazeteci olarak elimizden çok bir şey de gelmiyordu. Tek yapacağımız Hz. Ali’nin buyurduğu gibi “Bir zulme engel olamıyorsanız onu herkese duyurun!" öğüdüne uymaktı.

Mahmut Taydaş’ın durumunu haberleştirdik. Ailenin taleplerini haberde duyurduk.

Haberimizden hemen sonra ilk arayan önceki dönem AK Parti Milletvekili Abdurrahman Öz’dü. Haberi okuduğunu ve çok üzüldüğünü belirterek hangi ülkede olduğunu tekrar teyit ettirdi bize.

Tek sorusu hastanın hangi ülkede olduğu idi.

Mahmut nerelidir?  Sormadı…

Mahmut’un mezhebi nedir?  Sormadı…

Meşrebi nedir?  Sormadı…

Mahmut’un kökeni nedir?  Sormadı…

Mahmut’un siyasi görüşü nedir?  Sormadı…

Mahmut zengin mi? fakir mi?  Sormadı…

Sağlık Bakan Yardımcısını tanıdığını, çözüm bulmak için uğraşacağını söyledi. Bunun yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Sağlık Bakanı Koca’nın da bu konularda çok hassas olduklarını, bir Türk vatandaşının gurbet ellerde sahipsiz, naçar bırakmayacaklarını da sözlerine ekledi.

Ünlü Rus yazar Tolstoy’un “Acı duyabiliyorsan, canlısın. Başkalarının acısını duyabiliyorsan, insansın” tarifindeki “İnsan” olan Abdurrahman Öz bu drama çözüm bulmak için gerekli girişimleri başlattı. Her aşamada bizleri ve aileyi de bilgilendirdi. Süreç zordu, hava sahaları kapalıydı. Pandemi dolayısı ile prosedürler çok fazla idi. Hastanın İngiltere’den getirilmesi hassas süreçleri olan, yoğun diplomatik çalışmalar gerektiriyordu.

Bu arada Mahmut Taydaş’ın durumundan bir şekilde haberdar olan Milletvekili Metin Yavuz da sürece dahil oluyor, hastanın ablası ile irtibat kuruyor.

Ancak, hastanın ablasına “Böyle şeyleri önce biz bileceğiz, bundan bizim neden haberimiz yok” ve benzeri laflar ederek aileyi oldukça üzüyor, ailenin kendi dertleri yetmezmiş gibi yaralarına adeta tuz basıyor.

Burada Yavuz Vekil’in siyaset yapma tarzı devreye giriyor. AK Parti içinde, Aydınlıların alışamadığı bir tarzda siyaset yapması sebebiyle sık sık eleştirilerin hedefi olan Yavuz Vekil yine şaşırtmıyor. Bir anlamda “Aydın’da AK Parti’nin patronu benim” tarzında, “Benden habersiz bir şey olmaz” havasında acılı aileye de, ergen genç gibi tripleri atıyor.

AK Parti içinde sinsi… hasbi değil… hesabi siyaset yaptığı dillendirilen, Aydın’da AK Parti’nin sadece kendi güdümünde olması için çalışmalar yaptığı iddia edilen Yavuz Vekil…

25 ve 26. Dönem Milletvekili olan Öz’ün reklâm yapmadan ve sadece Allah rızası için yaptığı bu çalışma içinde olmasından neden rahatsızlık duymuştu?

İnsan düşünmek dahi istemiyor.

İnsan inanmak dahi istemiyor.

Yoksa bu İngiltere’den uçakla hasta getirilmesi işinden siyasi rant mı elde edecekti?

Ya da Öz’ün siyasi rant elde edeceğini mi düşündü?

Bilemeyiz tabi ki... Kalpte olanı Şeytani midir? Rahmani midir?

Akabinde aile bir kez daha Yavuz Vekil’in sekreterinin verdiği haberle umutsuzluğa kapılıyor.

TBMM’den arayan sekreter “Sizin sorun çözülmüyor. Olumsuz cevap geldi. İsterseniz kendi imkânlarınız ile hastanızı getirebilirsiniz” diyerek telefonu kapatıyor.

Ailenin İngiltere’den yaklaşık 50 Bin Euro verip özel ambulans uçak kaldıracak maddi gücü yoktur. Çaresizlik içinde tekrar bizi aradılar. Abdurrahman Öz Vekile durumu anlattık. Kendisi “son ana kadar umudunuzu yitirmeyin, bu talebi Cumhurbaşkanımıza kadar ulaştırıyoruz. Sağlık Bakanımız, Bakan Yardımcımız ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar..” dedi.

Sonuç olarak;

Mahmut Taydaş, Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın tensipleri, Sağlık Bakan Yardımcısı’nın üstün gayretleri, 25 ve 26. dönem Aydın Milletvekili olan Abdurrahman Öz’ün asil ve halktan asalet aldığını ispat ettiği göz yaşartan insani çabaları sonucu dün sabaha karşı 04.50’de Türkiye’ye gelmiştir.

Allah hepinizden razı olsun…

Özellikle toplumun ayrıştırılmaya çalışıldığı bu günlerde, Tunceli Nazımiyeli CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun hemşerisi olan Mahmut Taydaş’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin imkânları ile yurdumuza getirilmesi çok anlamlıdır.

Hep aradığımız, hep özlediğimiz bir ülke bu değil mi?

Ötekisi olmayan Türkiye bu değil mi?

Rahmetli Aşık Mahsuni Şerif,

Yıllar öne söylediği o meşhur türküsünde…

“Mamudo Gurban niye doğdun?” diye soruyordu.

Kurban gelir payın yoktur,

Haftan yoktur ayın yoktur,

Ankara’da dayın yoktur,

Mamudo kurban niye doğdun…

Bugün gördük ki, Ankara’da dayısı olmayan Mahmut Taydaş için İngiltere’ye devletimiz, özel uçak ambulans gönderip Türkiye’ye getiriyor. Sadece getirmiyor, özel hastanede tedavi altına aldırıyor, ilgileniyor.

Temennimiz odur ki, kendisini Mahsuni Baba’nın “Mamudo Kurban” dizelerindeki gibi hisseden, tüm ötekilerin, yoksulların, muhaliflerin, Ankara’da dayısı olmasa da bir devletlerinin olduğunu her zaman hissetmeye ihtiyacı olanların…

Mahmut Taydaş örneğinde olduğu gibi yeni bir iklimin başlangıcı olur da.

Mamudo’ların “niye doğdum” yerine “iyi ki doğmuşum” dediği bir Türkiye inancıyla bu operasyonda emeği geçen herkese en kalbi duygularımla teşekkür ederim…

Sepetim