0.542. 537 86 70

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül istifa etti..

Resmi Gazete'de gece yarısı yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, Abdulhamit Gül görevinden istifa etti, yerine Bekir Bozdağ'ın atandı.. Kararda, "Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Abdulhamit Gül'den boşalan Adalet Bakanlığına Bekir Bozdağ Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 104 üncü ve 106 ncı maddeleri gereğince atanmıştır" ifadelerine yer verildi.

2022-01-29

Bir süredir İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile gerginlik yaşadığı bilinen Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, görevinden istifa etti. Yerine, daha önce AKP hükümetlerinde bu görevi üstlenen Bekir Bozdağ atandı.

Gül, istifası sonrası kişisel Twitter hesabında yaptığı ilk açıklamada "Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle 19 Temmuz 2017 tarihinden beri sürdürdüğüm Adalet Bakanlığı görevinden ayrılmış bulunuyorum. Kendilerine görevden af talebimi kabulleri için şükranlarımı arz ediyor, yeni Adalet Bakanımız Sayın Bekir Bozdağ’a başarılar diliyorum" dedi.

Gül'ün yerine getirilen Bekir Bozdağ, AKP içinde Milli Görüş geleneğinden gelen isimlerden biri. Bozdağ, 17 - 25 Aralık 2013'teki yolsuzluk operasyonları sonrasında yapılan ilk kabine değişikliğinde Adalet Bakanlığı'na atanmış, 19 Temmuz 2017'ye kadar bu görevini sürdürmüştü. 

Bozdağ'ın Adalet Bakanlığı'ndan ayrılması ise bir “terfien tenzil” sonucunda olmuştu.

15 Temmuz 2016'da Fethullahçı Terör Örgütü tarafından düzenlenen darbe girişimi sonrası başlayan olağanüstü hal (OHAL) uygulamasında artan hak ihlalleri ve tutuklamalar nedeniyle gündemde olan Bozdağ, Adalet Bakanlığı'ndan Başbakan Yardımcılığı'na kaydırılmıştı. O dönem değişiklik kabinede terfi etmiş görünse de, kamuoyunda “görevde tenzil” olarak yorumlanmıştı.

SOYLU - GÜL GERİLİMİ NASIL BAŞLAMIŞTI?

Bakan Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile uzun zamandır gerilim yaşadığı biliniyor.

İki bakan arasındaki gerginlik, Soylu'nun annesine küfür eden bir kişinin adli kontrol şartıyla bırakılmasıyla geçtiğimiz 20 Ocak 2021'de başladı.

Soylu, kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımda "45 gündür anam hastanede. Annemle fotoğrafımın altına küfreden alçak mahkemeye çıkıyor ve adli kontrolle serbest. Ne yapmalıyım? Bakan olsam ne yazar? Millet, devlet işleriyle boğuşurken anasının namusuna sahip çıkamamak ne ifade eder? Tweetimle yeniden alınırsa da provokasyon sayacağım" tepkisini gösterdi.

Soylu'nun paylaşımından bir gün sonra Abdulhamit Gül, Ankara Hakimevi'nde düzenlenen “5. Yılında İstinaf Mahkemeleri Değerlendirme Toplantısı”na katıldı. 

“KİMSE YARGIYA PARMAK SALLAYAMAZ” TEPKİSİ..

Gül, burada yaptığı açıklamada "Klavye başına geçip sosyal medyada bana her gün tutuklama siparişi verenlere sesleniyorum. Bu işleyişi beğenmeyen gider itiraz hakkını kullanır ama yargıya parmak sallayamaz" diyerek “hukuk devleti” vurgusu yaptı. Hakaret suçlarını da içeren 2 yıla kadar ceza öngörülen suçlarda tutuklama olmadığını söyledi ve ekledi:

"Yargıyı kanunları uyguladığı için suçlamak, eleştirmek insaflıca değildir. Yargı kimsenin sıfatına bakmaz, kanun önünde herkes eşittir. Yüce Meclis kişiye, olaya özgü kanun çıkarmıyor. İster yürütmede, ister yargıda görev üstlenmiş olalım, hepimiz yasa tenfiz memurlarıyız."

8 Kasım 2021'de Gül, bu kez yine isim vermeden Soylu'nun "Metruk binalarda uyuşturucu kullanılıyor. Muhtarlar diyor ki ‘Mahkeme kararı var yıkamıyoruz.’ Ya arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin. Kim yıktı biz nereden bilelim ya” şeklindeki ifadesini şöyle eleştirdi:

“Değerli arkadaşlar bizim rehberimiz hukuktur, bizim rotamız hukuktur, bizim kılavuzumuz hukuktur. 'Biz yapalım, hukuk arkadan gelsin' değil, 'Hukuk önden yürüsün, biz ona göre kendimizi ayarlayalım' anlayışıdır hukuk devleti."

MOBESE GERİLİMİ

Gül ve Soylu arasındaki son gerilim, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İngiliz Büyükelçi Dominick Chilcott ile yediği yemeğe dair MOBESE kayıtlarının basına servis edilmesi nedeniyle yaşandı.

Gül, Ankara Üniversitesi ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu'nun (KVKK), 28 Ocak Veri Koruma Günü dolayısıyla düzenlenen programda konuştu.

Kişilerin kurumlarla paylaştığı bilgilerin korunması gerektiğine dikkati çeken Gül, "Bütün kurumlar ve başta da idare, bu sorumluluğu bihakkın yerine getirmesi lazım. Vatandaşın güvenerek verdiği bu bilgileri yarın başka yerlerde, medyada, sağda solda ifşa edilecek bir hale gelmediğinden emin olması lazım. Bu konuda güvenin boşuna çıkmaması konusunda bütün kurumların büyük bir hassasiyeti sürdürmesi gerekmektedir. Çünkü kişisel veriler, kişinin en temel haklarından biridir" dedi.

Bu sözler, İçişleri Bakanı Soylu'ya gönderme olarak yorumlandı.

BEKİR BOZDAĞ KİMDİR?

Bekir Bozdağ 1 Nisan 1965’te Yozgat Akdağmadeni’nde dünyaya geldi. İlkokul, orta okul ve lise eğitimini Yozgat'ta tamamlamasının ardından Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek lisansını Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dinler Tarihi Anabilim Dalında yaptı. Bir süre kamu görevinde bulunduktan sonra serbest avukatlık yapmaya başladı.

1999’da Fazilet Partisi'den Akdağmadeni İlçe Belediye Başkan adayı oldu. AKP’nin kurulmasıyla birlikte 2002 Türkiye genel seçimlerinde AKP Yozgat milletvekili oldu.

22, 23 ve 24. Dönemde Yozgat Milletvekili seçildi. 22. Dönemde Adalet Komisyonu Üyeliği, 23. Dönemde AKP Grup Başkanvekilliği yaptı. 61. Hükümette Başbakan Yardımcılığı, 61 ve 62. Hükümette Adalet Bakanlığı görevini üstlendi. AKP MKYK Üyesi, 64. Hükümette Adalet Bakanı oldu. 24 Temmuz 2017’de ise Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü oldu.

Sepetim