0.542. 537 86 70

“Atabay” Dosyaları sümen altı mı?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay hakkında verdiği “soruşturma izni” dosyaları Danıştay 1. Dairesi’nde sümen altı mı ediliyor?

2018-11-23

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ve bazı belediye çalışanları hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun vermiş olduğu “sorutturma izinleri”nin Danıştay 1. Dairesi’nde beklemeye alındığı iddia edildi.

Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığının 7 Eylül 2018 tarih ve 2018/263 Sayılı Kararı ile yine Didim Belediye İşçisi Levent Bakay’ın iş cinayeti sonucu ölümü ile ilgili İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu’nun imzaladığı “soruşturma” dosyaları gönderildiği Danıştay 1. Dairesi’nde görüşülmeyi bekliyor.

Danıştay 1. Daire Başkanı İlyas Arlı tarafindan sümen altı edildiği iddia edilen dosyalar için aracı olan kişinin Danıştay Personel Daire Başkanı Mehmet Gökpınar olduğu öne sürülüyor. Buna gerekçe olarak da Personel Daire Başkanının yakın akrabası olan Hasan Gökpınar’ın Kadıköy Belediyesi Meclis Üyesi ve aynı zamanda CHP’li Akif Hamzaçebi'nin danışmanı olması gösteriliyor. 

İDDİAYA GÖRE ÇARKIN DİŞLİSİ ŞÖYLE İŞLİYOR…

Yine iddiaya göre; Akif Hamzaçebi’nin Danışmanı Hasan Gökpınar üzerinden akrabalık ilişkileri kullanılarak Personel Daire Başkanı Mehmet Gökpınar’a ulaşılıp onun üzerinden Danıştay Tetkik Hakimi Cafer Ergen (şu an HSK üyesi) ve verdiği ifadesinde “İkna edildim” dediği öne sürülen Tetkik Hakimi Hasan Onal  “Atabay Dosyaları”nı sümen altında bekletilmesini sağlıyor. Bu ilişkiler yumağı sadece Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay aleyhine dosyaların sümen altı kalmasını sağlamakla kalmayıp yine Atabay ile problem yaşayan Nehirsan İnşaat Firması’nın kazanmış olduğu davayı da alelacele karar düzeltme ile aleyhine çeviriyor. 

Öte yandan yaptığımız araştırmalarda, 6 Şubat 2017, 20 Şubat 2017, 11 Mart 2017, 16 Mart 2017 ve 24 Mart 2017 tarihlerinde Akif Hamzaçebi'nin Sekreteryası tarafindan Danıştay 1. Daire Başkanı İlyas Arlı'dan randevular alındığı ve bu randevular üzerine gerçekleşen görüşmelere Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay’ın da katılması iddiaların gerçeklik payının yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, Akif Hamzaçebi'nin Milli Emlak Genel Müdürü iken Danıştay 1. Dairesi Başkanı İlyas Arlı’nın Milli Emlak Genel Müdürü Vekili olması “çarkın dişlilerinin” nasıl işlediğini gözler önüne seriyor.

Danıştay’da geciktirilen “Atabay” dosyalarında “Karadeniz Lobisi”nin etkili olduğu iddia ediliyor.

AVUKAT MURAT SULTANSU: ŞİKAYET ETTİK..

Nehirsan A.Ş.’nin Avukatı Murat Sultansu tüm bu gelişmeleri 2017 yılında HSK’na ve Danıştay Başkanlığı’na şikâyet ettiklerini ancak 1,5 yıl geçmesine rağmen yaptıkları şikâyete hiçbir işlem yapılmadığını belirterek, “Biz hukuk çerçevesinde hakkımızı arıyoruz. Önümüze konulan engelleri aşmak için yasal olan her yolu deniyoruz. Müvekkilimize yapılan haksızlığı HSK ve Danıştay Başkanlığına şikayet etmemize rağmen aradan 1,5 yıl geçti ses seda yok” dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Nehirsan İnşaat 2014'te CHP'li belediyeden gerekli izinleri alarak Didim'de iki binadan oluşan rezidans projesi başlattı. 30 Mart 2014'te de yerel seçimler yapıldı. Bu seçimde belediye başkanlığı, CHP'li Mümin Kamacı'dan yine CHP'li olan Deniz Atalay'a geçti. Yeni başkan, göreve geldikten kısa süre sonra, 22 Nisan 2014'te Nehirsan A.Ş.’nin yapı ruhsatını iptal etti.

7 SAYFALIK 'UYGUNDUR' KARARI

İnşaat şirketi, belediyenin bu kararına karşı Aydın İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Aydın İdare Mahkemesi belediyenin kararını bozmama yönünde hükme vardı. Bu hükme inşaat şirketi tarafından Danıştay nezdinde itiraz edildi ve karar Danıştay 6. Dairesi tarafından bozuldu. 7 sayfalık bozma kararında inşaatın imar mevzuatına uygun olduğu belirtildi.

Verilen bu kararın ardından bir televizyon canlı yayınında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Didim'deki rezidansları konu eden bir konuşma gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu, 9 Aralık 2016 tarihli yayında, "Didim'de iki yüksek bina var, bu binaların yıkılması lazım" dedi. Bu esnada Didim Belediyesi de Danıştay 6. Dairesi'ne karar düzeltme başvurusunda bulundu. Birçoğu aynı olan Danıştay 6. Daire üyeleri bir süre önce verdikleri bozma kararının aksine bu kez belediyenin işlemini doğru bulan yeni bir karar verdi. Bir buçuk sayfalık kararda yapı ruhsatının imar mevzuatına aykırı bulunduğu ileri sürüldü. Başkan Levent Artuk ve üye Mehmet Ali Ceran karara karşı çıktı. 12 milyonluk yatırımı durmak zorunda kaldı.

“YARGIYI ETKİLEMEYE TEŞEBBÜS”
Danıştay 6. Dairesi’nin önce verdiği kararını değiştirmesinde Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının etkili olduğunu düşünen şirket sahipleri de CHP liderini savcılığa şikâyet etti. Şirket avukatı Murat Sultansu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na “adil yargıyı etkilemeye teşebbüs” ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Avukat Sultansu ayrıca, kararda imzası bulunan yedi hâkimi de HSYK'ya şikâyet etti. Şikâyet dilekçesinde kararı veren hâkimlerin, Kemal Kılıçdaroğlu'nun TV programındaki sözleri ardından dosyayı öne alıp daha önce aynı dairece verilen kararları şaşırtıcı şekilde bozdukları kaydedildi. Dilekçede, heyette görev yapan Mehmet Gökpınar'ın amcasının oğlu Hasan Gökpınar'ın Kadıköy Belediyesi CHP Meclis Üyesi olduğuna, Çatana isimli işletmesine CHP kurmaylarının sıkça geldiğine işaret edildi.

Sepetim