0.542. 537 86 70

Aydın BŞB’de ne dolaplar dönüyor?

AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE DOLAP OSMAN ÜZERİNDEN YAPILAN YOLSUZLUĞUN BEYAN VE BELGE İLE İFŞASI ORTAYA ÇIKTI... ŞİKAYET DOSYASI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE KAPATILMAYA ÇALIŞILINCA KONU CİMER’E ŞİKAYET EDİLDİ…

2018-09-09

Aydın Büyükşehir Belediyesi lime lime dökülüyor. Adı yolsuzluklar ile anılır olan Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde dönen ve döndürülen dolaplarla yapılan vurgunlar şikâyet konusu olmaya devam ediyor.

Son olarak FETÖ firasi Erkan Karaarslan’ın şirketlerine verilen danışmanlık ihalelerinin Aydın 1. Ağır caze Mahkemesi’ne intikal ettirilmesinin ardından yeni bir yolsuzluk iddiası daha Aydın gündemine girdi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde yapıldığı iddia edilen yolsuzluğun, Büyükşehir malzemesi ve ekibi kullanılarak yapıldığı ve yapılan işlemin de kurdurulan paravan bir şirkete fatura edilerek gerçekleştirildiği şikâyet konusu oldu.

Yapılan yolsuzluğu belediye yetkililerine defalarca şikâyet etmesine rağmen her defasında üzerinin kapatılmaya çalışıldığını ifşa eden isminin açıklanması istemeyen şikâyetçi CİMER’e yaptığı başvurusunda şu iddialarda bulundu:

“Aydın Büyükşehir Belediyesine ekteki evraklarda detaylı olarak anlatılan işle ilgili tarafıma tasarım hazırlatılarak piyasa ön araştırması yapılmış ve süreç sonucu ile ilgili hiçbir dönüş yapılmamıştır. Konuyla ilgili görüşme çabalarım hep sonuçsuz kalmış başvurduğum hiçbir yöneticiden sonuç alamayınca üst yöneticinin bilgisi olması için iyi niyet gereği ekte sunduğum ihtarnameyi göndermiş olmama rağmen bir cevap alamamış bulunmaktayım.

Özetle yapılacak olan işle ilgili; 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunun 5’inci maddesinde belirtilen ilkelere aykırı hareket edildiğini ve ihale yoluyla yapılması gereken bir işin mevcut iş yapan bir firma üzerinden iş artışı şeklinde yapılmakta olduğunu ve bu durumun da yine aynı kanunun 24’üncü maddesinde belirtildiği üzere “sözleşmeye esas proje kapsamında kalması ve idareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması” durumunda iş artışı yapılabileceği belirtilmiştir.

Buna rağmen yapılan işlemin kamuyu zarara uğrattığını ve bir görevi kötüye kullanma durumu olduğunu düşündüğümü bildirmeme rağmen olumlu ya da olumsuz ekte belirttiğim yazı ve sorulara herhangi bir cevap alamadım.

Mevcut bir haksızlığın ortaya çıkması adına yaptığım tüm girişimlerimin sonuçsuz bırakılması ve ilgisiz kalınması beni acziyete uğratmış, adalete olan inancımı da zedelemiştir.

Sonuçta bir iddia ile ilgili sorularımın dahi ciddiye alınmayıp cevap verilmemesi bu durumun ispatıdır.

Görevi topluma hizmet olan bir kurumun konuyu en azından araştırıp sağduyulu davranıp konu hakkında bilgi vermesi beni mutlu ederdi.

Adaletin yerini bulması ve kamu zararının önüne geçilebilmesi adına konu hakkında araştırma yapılmasını arz ederim.”

ŞİKAYETE KONU OLAYIN GELİŞİMİ…

Aydın Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nda yapıldığı iddia edilen yolsuzluk olayı şikâyetçinin beyanlarına göre şöyle gelişti:

“Kuşadası Kadınlar Denizinde bulunan duvara Fibercement baskı levha kaplama işi için tarafıma tasarım hazırlatıldı ve hali hazırda düşünülen tasarım bana ait ve patentli tasarımımdır ve tasarımı gönderdiğim kişilere dair kayıtlar hala elimdedir. Şu anda birkaç yerini değiştirip patent hakkı kapsamından çıkartırız diye düşünülse de bu durum hem etik değil hem de ana hatlarıyla aynı olduğu görülecektir.

Fiyatlandırma aşamasında işle alakası olmamasına rağmen Osman A. birkaç kere yanıma gelerek “boyayı piyasa boyası yapsak ben bir şekilde ayarlasam, baskıyı elle yapsak, ben kendi elemanlarımı kullansam biraz düşür kazançtan bize de pay kalsın” dedi. Ben de bu şekilde ürünüm ve işim lekelenir nasıl garanti vereceğim diye kabul etmedim. Çünkü ben bu malzemeyi üreten firmanın uygulama anlamında bayisiyim. (Bu durumu firma yetkilileri Mimar Erkan Aydın ve çözüm ortağımız TOP/CAN firmasını arayarak teyit edebilirsiniz ve firma da böyle ucuz kullanımlarla ürününün adının kirlenmesinden şikâyetçi zaten.)

Daha sonra Ufuk Bey beni çağırarak “malzemeyi sen ham haliyle yap gerisini bize bırak” dedi. Ben de “o şekilde yapamam çünkü bu uygulama daha sonra çöp olur, ben adımı bu şekilde bir işle lekeleyemem” dedim. “O zaman fiyat çıkart” dediğinde “İmfalta mı vereceğim” dediğimde “hayır bana vereceksin” dedi.

Olaylardan sonra ben İmfalta m2 fiyatı 220 TL. den fiyat verdim ve şirketin mühendisi Emre Beye mail yoluyla ilettim.

Daha sonra kendisi beni arayarak “Ufuk Bey onay verdi ekibinizi hazırlayın başlıyoruz” dedi. Daha sonra beni oyalamaya başladılar. Sonrasında Emre Beyin yanına gittiğimde başka bir teklif verildiğini, teklif veren firmanın yetkilisinin bizzat idarenin adamıyla geldiğini ve idarenin onayı olduğunu söylemelerinden dolayı işi bu firmaya vermek zorunda kaldıklarını söyledi. Benim verdiğim fiyatla idareye verilen fiyat arasında fark olduğunu biliyorum ve idare göz göre göre zarara uğratılmaktadır.

“KURULAN ŞİRKET PARAVANDIR…”

Teklif veren ve şu an işi yapacak olarak görülen firma Osman A. ve Ufuk Bey tarafından kurulmuş paravan bir şirkettir.

Firmanın bu konuyla ilgili bir tecrübesi var mı?

Firma ne zaman kurulmuş?

Sahibi kim?

Gibi konular irdelenirse zaten durum ortaya çıkacaktır.

Kurulan paravan bir şirketle belediyenin ve halkın paraları iç edilmeye çalışılmaktadır. Kuşadası sahili gibi yaz döneminde milyonlarca insanın gelip gittiği bir yerde ele yüze bulaştırılmış bir iş hatalı bile olsa iş bitimi bütün hatalar göz ardı edilerek iş kabulü yapılacak ve itibar ve imaj kaybına neden olacaktır. Kaldı ki Sosyal Demokrat bir belediyenin birkaç kişi yüzünden emek harcanmış bir tasarımı çalarak emek hırsızlığıyla yaftalanması da ayrı bir olaydır.

Konuyla ilgili durumu anlatmak için yapım işleri müdürü Savaş K. Beye de gittim. “Benim bir bilgim yok muhtemelen yol şube üzerinden yapmışlardır” dedi. Osman A. zaten yakın çevresinde “Savaş K.yı Ufuk Başkanla beraber bir şekilde diskalifiye ettik, şu anda işlerimize çomak sokuyor, emekli olsun sonrasında Belediye tamamen bizimdir” demektedir. Osman A. Şantiyede birçok personeli parasal anlamda dolandırmış, dolandırılan personelin korkuyla konuşmalarını engellemekte, dirençli olanları da Ufuk Bey aracılığıyla görevden uzaklaştırılmaktadırlar.

Ufuk Bey yine İmfaltın yol işleri için belediye personeline “sen bunların işini gör, şu işi yapın size onbeş güz izin, hem para kazanırsınız, merak etmeyin ben size zarar ettirmem, belediyenin araçlarını kullanabilirsiniz” diyerek firmanın işlerinde aracılık yapmaktadır. (Bu konuyla ilgili isimler verebilirim ama korkudan konuşmayacaklardır.)

Yakın zamanda bildiğim İkizdere mezarlık yolunu bu şekilde yapmaya çalışıyorlardı. (Takip edilirse bu konu görülecektir.) Yapılan usulsüzlükler, personelle yapılacak görüşmeler de öğrenilebilecek hususlardır. Çünkü olay ayyuka çıkmış durumda. “Ufuk ile Osman şirket olmuş belediyeyi yiyorlar” lafı herkesin dilinde.

Söz konusu sahilin işi yapılırken takip edilirse yine belediyenin personelinin kullanıldığı görülecektir. Bu konudan eminim. Çünkü benim yaptığım işlerde de belediyenin personelini vererek “ben onları idare ederim, siz yevmiyelerini bana verin ben dağıtırım” demiştir. Ben de personel istekli geliyor düşüncesiyle çalıştırdım daha sonradan bir kısmının parasını vermediğini mesai ile tehdit ederek susturduğunu öğrendim. Yine çevredeki kurumların, özel hastanelerin işlerini belediye personeline, belediyenin malzemelerini kullanarak yaptırmakta ve kendisine kazanç sağlamaktadır.

“DEPOLAR VE MALZEMELER İNCELENSİN..”

Depolar ve malzeme sarfları sıkı bir şekilde incelenirse boya, malzeme, kalıp tahtası gibi malzemeleri kendi şirketlerine el altından aktardıkları görülecektir.

2017 yılı içersinde Osman A. benden “Ufuk Başkan para istiyor diye defalarca para aldı. Bu parayı kendi hesabından gönderme göze batar” dedi ve aracı hesaplar üzerinden göndermemi istedi.

“Ben bu parayı rüşvet olarak vermedim bana iş getireceğim birçok firmayla da böyle çalışıyoruz. Ufuk Başkanın haberi var yapılan işlere ortağız sen de bize ortaklık payımızı vereceksin başka şekilde belediyede iş yapamazsın” dedi. Arada başka firmalarla yaptıkları bazı işlerde de göze batmasın diye faturayı bana kestirip para hesaba yatınca aldılar.

Konuyu araştıracağınıza inancım tam ve bu konunun belediyemize zarar vermeden çözüleceğine inanıyorum.

Bir Sosyal demokrat olarak tek isteğim bu konuların araştırılması, idarenin gereksiz yere kamu zararına uğratılarak birilerinin cebini doldurmasına engel olmanız ve sorumluların cezasını çekmesidir.”

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu… Bakınız belediyenizde böyle bir yolsuzluk iddiası ve şikâyeti var.

Araştırıp gereğini yapacak mısınız?

Sepetim