0.542. 537 86 70

Aydın’da sulama sezonu başladı..

Aydın İlinde 995 bin dekar tarım arazisi sulanmaya başladı. 2020 yılında toplam 995 bin dekar arazide yapılan sulu tarım ile birlikte ülkemiz ekonomisine 1 milyar 200 milyon TL katkı sağlanması hedefleniyor…

2020-05-05

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri DSİ Genel Müdürlüğü yaptığı yatırımlarla modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmaya, tarımda su tasarrufu sağlamaya, çiftçilerimizin kazançlarını doğrudan ve dolaylı yollarla artırmaya ve ülke tarımına katkı sunmaya devam ediyor.

Türkiye’de suyun dörtte üçünün sulamada kullanıldığı belirtilirken sulama tesislerini inşasında modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemleri tercih ediliyor.

DSİ’den alınan bilgiye göre; kapalı sistem basınçlı borulu sulamaya geçilmesi ile iletim kayıpları minimum seviye indirilmekte ve tarla içi sulama sitemleri ile önemli ölçüde su tasarrufu sağlanarak çiftlik randımanı maksimum seviyeye yükseltiliyor. Böylelikle, yağmurlama sulamalarda % 35 damla sulamalarda ise % 65 oranında su tasarrufu sağlanıyor.

Son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyan DSİ Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları, modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınma hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükseltiyor.

Bu kapsamda Efeler diyarı Aydın ilinde 15 Nisan tarihinde başlayan 2020 yılı sulama sezonunda toplam 995 bin dekar tarım arazisi sulanacak. 2020 yılında toplam 995 bin dekar arazide yapılan sulu tarım ile birlikte ülkemiz ekonomisine 1 milyar 200 milyon TL katkı sağlanması hedefleniyor.

Aydın ilinde en önemli sulama projelerinin başında Söke Ovası Sulaması geliyor. Bu sezon Söke Ovası’nda 380 bin dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak olup, bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte 2020 yılı birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine 570 milyon TL katkı sağlanması hedefleniyor.

Aydın’ın diğer en önemli projesi ise Aydın Ovası Sulamasıdır. İş kapsamında 185 bin dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak olup, bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte 2020 yılı birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine 280 milyon TL katkı sağlanması hedefleniyor.

Türkiye’nin en önemli yatırımcı kuruluşlarının başında gelen DSİ, ülke tarımı ve ülke insanı için özveri ile çalışmaya devam ediyor.

Sepetim