0.542. 537 86 70

Aydın’ın vizyonunu değiştirecek proje: Teknokent..

Adnan Menderes Üniversitesi’nin, 30 dönüm arazide 20 bin metrekare kapalı alanda oluşturacağı TEKNOKENT Aydın’ın ufkunu açacak vizyoner bir projedir.

2017-11-16

Geçtiğimiz hafta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü Aydın’da ADÜ’nün 2017-2018 Akademik Yılı açılışına katıldı.

Açılışta dikkatlerden kaçan önemli bir konu vardı.

TEKNOKENT…

Bu konu kamuoyuna yeterince duyurulamadı.

Aydın’da yaşayanlar Teknokent’in henüz Aydın için ne anlam taşıdığını ve önemini tam anlamıyla kavrayabilmişler de değil.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), eğitimde dünyanın sayılı üniversiteleri arasına girdiyse bunun sebepleri vardır. Kuruluşundan bu güne ADÜ’nün şu günlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Ancak teşekkürlerin en büyüğünü almaya hak kazanan Rektörlerin başında Cavit Bircan gelmektedir.

Rektör Bircan ve ekip arkadaşlarının yönetiminde durmadan çıtayı yükselterek hamleler yapan ADÜ bu gün 56 bin öğrenci ve 1700 akademik personel sayısına ulaşmışsa bu başarı Rektör Bircan ve ekibine aittir.

ADÜ sadece eğitim alanında değil Aydın’ın kalkınıp gelişmesi için de önemli bir misyonu üstlenmiştir. İşte ADÜ’nün üstlendiği bu önemli misyonlardan en önemlisi Rektör Bircan ve ekip arkadaşları tarafından geliştirilip Aydın’a kazandırılan TEKNOKENT’tir.

Şimdilerde önemi pek kavranmamış olabilir ama gelecekte Aydın’ın gelişmesi ve kalkınmasına büyük katkı sağlayacak olan bu proje ile Aydın yakın gelecekte büyük bir ivme kazanacaktır.

Çağ teknoloji çağıdır.

Ülkenin açığı da teknolojidir.

Teknolojiyi yakalamak için önemli gayretler sarf eden ve bunun üzerinde projeler üreten ADÜ, ülkenin bu açığı kapatmasına katkı sağlayacak TEKNOKENT projesi ile büyük bir hamle yaptı. Başarı da sağladı.

Teknolojinin sanayide, tarımda ve daha birçok değişik alanda kullanılması için başlatılan bu hamle yakın tarihte Türkiye’nin önemli kuruluşlarının da Aydın’a gelerek yatırım sağlamasına hem önderlik edecek hem de büyük katkılar sağlayacaktır.

ADÜ’nün yaptığının ne olduğunun anlaşılması için önce insanların TEKNOKENT’in ne olduğunu bilmesi gerekir.

ADÜ yönetimi normal prosedürü beklemeden bu hamleyi yaptı.

Eğer normal prosedür beklenmiş olsaydı TEKNOKENT’in Aydın’a kazandırılması 2 yıl zaman alacaktı.

Ancak şu an TEKNOKENT Aydın’da hizmet verebilecek bir hale getirilmiştir.

Günümüzün gelişmiş toplumları incelendiğinde kalkınmalarındaki en önemli etkenin teknolojik sanayi olduğunu rahatlıkla görebiliriz.

1950’li yıllarda ABD’de kurulan Silikon Vadisi ile ortaya çıkan adına Teknopark da denilen Teknokent’ler, dünyada üniversite-sanayi işbirliğini sağlama konusundaki en başarılı model olarak öne çıkmaktadır.

Günümüzde birçok sanayileşmiş ülke, teknoparklarını teknolojik ve ekonomik gelişmenin en önemli aracı olarak görmektedir.

ABD, İngiltere, Fransa, Japonya, Çin, Kore, Hindistan, İsrail, Finlandiya gibi birçok ülkede üretim ve hizmet sektörleri ürettikleri katma değerin önemli bölümünü teknoparklar bünyesinde yürütülen AR-GE çalışmalarına borçludur. 

Türkiye de, 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası ile Teknoloji geliştirme bölgelerini oluşturmaktadır ve şu an faaliyette olan 56 TEKNOKENT vardır. ADÜ ise 55’incisidir.

Ancak ADÜ, projeye en üst noktada sorunsuz başladı ve TEKNOKENT projesini hayata geçirdi. Şu anda 44 önemli firmanın teklifi var. Asıl hedef ise Büyük firmaların Aydın’da yatırım sağlamasını sağlamak.

Konunun anlaşılması açısından burada TEKNOKENT hakkında kısa bir bilgi verelim.

TEKNOKENT’ler, kurulduğu yöre, bölge ve genel olarak ülkedeki bilgiye dayalı kurumlarının ve işletmelerinin teknoloji alanındaki rekabet edebilirliğini ve yenilikçi niteliğini geliştirmek amacıyla; bilgi ve teknolojinin üniversiteler, araştırma merkezleri, şirketler ve pazarlar arasında dolaşmasını teşvik eden ve kolaylaştıran, innovasyona (buluşçuluk) dayalı şirketlerin kurulmasını ve gelişimini destekleyen, paydaşlarına ARGE çalışmalarında kullanılacak yüksek nitelikli ofis alanları ve destek hizmetler sunan, profesyonel anlayışla yönetilen organizasyonlardır.

TEKNOKENT’lerin amacı; ağırlıklı olarak ileri ve yeni teknoloji alanında ARGE çalışmalarının yapılarak yeni ürünler ve yeni teknolojiler üretilmesini amaçlamaktadır.

Örnek verecek olursak:

ABD, bilgisayar teknolojisi alanındaki üstünlüğünü dünyada kurulmuş ilk teknopark olan Silikon Vadisi’nde geliştirilen ürünler ve teknolojiye borçludur.

Fransız sanayisi, oluşturduğu katma değerin % 24’ünü Sophia Antipolis teknoparkında yapılan ARGE çalışmalarına borçlu.

ADÜ’de kurulan TEKNOKENT’in önemini kavrayabilmek için rakam verecek olursak; bugün dünyadaki teknoparkların sayısı 1000’dir.

Yani bu bin TEKNOKENT içinde Adnan Menderes Üniversitesi de yerini almıştır.

Türkiye’nin gelişip kalkınması teknolojiye bağlıdır.

O nedenle ADÜ Rektörü Cavit Bircan ve ekibinin Aydın’a kazandırdığı TEKNOKENT önemsenecek bir projedir. Teknoloji üretmek tek başına bu kalkınmada yeterli değildir. O’nun ardına teknolojik ticari aklı da koymak gerekir ki bu akıl da ADÜ’yü yöneten genç beyinlerde vardır.

ADÜ Rektörü Cavit Bircan ve ekibinin uygulamaya soktuğu TEKNOKENT Projesi Aydın’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün de hem dikkatini hem de büyük beğenisini kazanmış ve ADÜ’nün projesine sahip çıkarak binaların yapımı ve alt yapısı ile tamamının finansmanının Bakanlıkça sağlanacağını belirterek koşulsuz, şartsız destek sözü vermiştir.

Bu desteğinden ötürü de Bakan Özlü’ye buradan teşekkür ediyoruz.

Aydın’a kazandırılan TEKNOKENT Projesi’nin değeri bir süre sonra ortaya çıkacak, anlaşılacaktır. 30 dönüm arazide 20 bin metrekare kapalı alanda oluşturulacak bu proje Aydın’ın ufkunu açacak vizyoner bir projedir. ADÜ’nün Merkez Kampüsü’nde kurduğu TEKNOKENT Aydın’ın kalkınması ve gelişmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Daha şimdiden 44 firmanın ADÜ TEKNOKET’te yer almak için başvuru yapması heyecan vericidir. Ayrıca TEKNOKENT’in laboratuar alt yapısı için 3 milyon Euro’luk bir proje daha geliştirildi ve Bakanlığa sunuldu.

Aydın’a böylesine önemli bir projeyi kazandırıp hayata geçiren başta ADÜ Rektörü Cavit Bircan olmak üzere tüm ekip arkadaşlarını ve emeği geçenleri kutluyor, teşekkür ediyoruz.. 

Sepetim