0.542. 537 86 70

Başkan Atay halkı kandırıyor..

Katıldığı televizyon programında Jeotermal Santrallerinin ruhsatını Bakanlığın verdiğini söyleyen Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay’ı yalanlayan açıklama Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan geldi. Bakan Murat Kurum resmi yazıyla açıkladı: “Jeotermal enerji santrallerini ruhsatlandırmak ilçe belediyelerinin görevi..”

2020-05-22

“Jeotermaller ruhsatlarını bizden almıyor, bakanlıktan alıyor” şeklinde kamuoyunu yanıltıcı açıklama yapan Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay’ın bu sözlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum resmi yazı ile yalanladı.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin’in, Çevre Bakanlığı'na verdiği soru önergesinde; Jeotermal Enerji Santrallerinin “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” almak için yetki anlamında nereye başvuracakları sorusuna Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum “Jeotermal enerji santrallerini ruhsatlandırmak ve denetlemek görevi ilçe belediyelerinin görevidir” cevabını verdi.

JES’lerin çevreyi zehirlemesinden ve çıkardığı gazların denetiminden Aydın Valiliği ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nü sorumlu tutan Fatih Atay, jeotermalcilerin vahşice enerji ürettiğini belirterek şöyle açıklama yapmıştı:

“Bu jeotermaller ruhsatlarını bizden almıyor, bakanlıktan alıyorlar. Sonra bu ruhsatlarla jeotermal enerjiyi vahşice üretiyor, doğaya zehirlerini yayıyorlar. İnsanların zehirlenmesine neden oluyorlar. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ölçümlerin yapılıp toplumun bilgilendirilmesi gerekiyor. Eğer yaşamımızı zorlaştıracak zehirli bir gaz söz konusu ise gidip mühürlenmesi gerekiyor. Bu yetki Valilik ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, bizim değil. Biz sadece topluma duyarlı olmaları ve kendilerine dikkat etmelerini bildirmek zorundayız. JES’ler filtre takmıyorlar, vahşice üretiliyor. Takibinin yapılması lazım..”

Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay’ı yalanlayan açıklama Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan geldi. “JES’lerin işletme ve çalışma ruhsatlarını biz vermiyoruz, ilçe belediyeleri veriyor. Bu tür izinlerin verilmesinde yetki tamamen ilçe belediyelerinde” şeklindeki açıklaması; Aydın'da ilçe belediye başkanlarının sürekli söylediği, “Ruhsat vermeye biz yetkili değiliz, bakanlık veriyor. Bizden almasalar da bakanlıktan alıyorlar” şeklindeki açıklamalarının da yanıltıcı ve gerçeği yansıtmadığını ortaya çıkardı.

Bakan Kurum’un açıklaması Efeler İlçesindeki JES’lere işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı veren kurumun Efeler Belediyesi olduğunu, zararlı ise JES’lerin faaliyetini durdurma yetkisi bulunduğu gerçeğini ortaya çıkardı.

Sepetim