0.542. 537 86 70

“Bedava su” polemiği…

Suyun tonunun 1 lira olmasını Aydın halkına layık görmeyen AKP zihniyeti şimdi de kalkmış yaptığı “ucuz” siyaset ile “Su bedava” tartışmasını gündeme sokmaya çalışarak sözüm ona Özlem Çerçioğlu’nu yıpratmaya çalışıyorlar.

2018-07-07

Genel seçimlerin ardından 4 milletvekili çıkarmakla sanki Aydın’da birinci parti olmuş gibi kamuoyunda algı oluşturmaya çalışan AK Partililer 2019 yılında yapılacak yerel seçimlerde Aydın Büyükşehir Belediye başkanlığı için kendini mısır ambarında gören tavuklar gibi rüya aleminin içine girdiler.

24 Haziran 2018’de yapılan seçimlerde 2015 seçimlerine göre oyları düşen AKP’nin siyasi çöplüğüne atılan Milletvekili Mehmet Erdem’in ismini gündemde tutmak için “Su” üzerinden başlattığı “Su bedava olsun” polemiği Aydın siyasetinin de gündemine oturdu.

Yasalar gereği belediyelerin suyu bedava yapamayacağını bilmeyen aklı kiralıklar da bu ucuz siyasetin peşine takılarak sözüm ona sosyal medya hesaplarında Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na karşı karalama kampanyası başlattılar. Çerçioğlu’da yaptığı açıklama ile restini çekti.

2015 yılında “Aydın’da suyun tonu 1 TL” olmalıdır kampanyası başlattığımızda konu Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülürken “Suyun tonunun 1 lira olmasını” az bulan AKP ve MHP Belediye Meclis Üyeleri yargıdan gelen bu konuyu yeniden görüşürken hep birlikte su fiyatlarının yükselmesine “evet” oyu kullandılar.

Suyun tonunun 1 lira olmasını Aydın halkına layık görmeyen bu AKP zihniyeti şimdi de kalkmış yaptığı “ucuz” siyaset ile “Su bedava” tartışmasını gündeme sokmaya çalışarak  sözüm ona Özlem Çerçioğlu’nu yıpratmaya çalışıyorlar.

Eğer bu gün Aydın halkı pahalı su kullanıyorsa bunun en büyük suçlusu AKP’lilerdir.

Seçtiği meclis üyelerine bile sahip çıkamayıp söz geçiremeyen AKP yöneticileri sadece su değil imar konuları başta olmak üzere diğer her konuda Özlem Çerçioğlu’na 4 yıl boyunca muhelefet etmeyip destekleri ile korurken yerel seçimler ufukta görününce yaptıkları “ucuz” siyaset ile Büyükşehir belediye Başkanlığı’nı kazanacağını sanıyorlar.

* * *

2015 yılında su fiyat tarifelerinin karşısında suskun kalan, yüksek su fiyatlarına ses çıkarmayan AKP yöneticileri konuyu yargıya bile taşıyamazken Aydın halkının hakkını arayan kişinin adı Haldun Haşmet Aysan idi…

Duyarlı bir vatandaş olan Haldun Haşmet Aysan, AKP’lilerin sessiz kaldığı pahalı su tarifelerini Yargı’ya taşıyarak Belediye Meclisi’nin almış olduğu mesken su aboneliğinin 2015 yılı fiyat tarifesinin yürürlüğünü durdurmuştu. Aslında bu görev AKP’li Meclis Üyelerinde olmasına karşın onlar konuyu uzaktan seyrediyordu.

Aydın’da AKP de dahil, hiçbir siyasi partinin, siyasetçinin ve sivil toplum kuruluşunun yapamadığını tek başına yaparak açtığı davayı kazanan ve bir anda ismi siyasetçilerin bile önüne geçen Haldun Haşmet Aysan, bu mücadeleyi Aydın’da yaşayan 1 milyon 45 bin vatandaş adına tek başına yürütürken Milletvekili Mehmet Erdem de dahil tek bir AKP’li bu mücedeleye destek bile vermemişti.

Aydın Bölge İdare Mahkemesi, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin 2560 sayılı kanun uyarınca Büyükşehir Belediye sınırları içinde su ve kanalizasyon işletmeciliğinde tekel durumunda olan idarenin maliyet ve kâr unsurlarını somut ve objektif verilere dayanarak su tarifelerini rasyonel bir şekilde belirlemediğini, tarifelerin tespiti ve tahsilatı ile ilgili usul ve esasların da belirlenmediğine vurgu yaparak, “ASKİ Su ve Kanalizasyon İdaresi Yönetim Kurulu’nun 06. 11. 2014 tarih ve 2014/13 sayılı kararı ile teklif edilen, Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14. 11. 2014 tarih ve 15 sayılı kararı ile 2015 yılı Bütçesi içerisinde kabul edilen ‘Gelir Ücret Tarifesi’nin mesken aboneliği 2015 yılı su tarifelerinin, maliyet ve kâr unsurlarının gerçekçi ve somut verilere dayanmak suretiyle tespit edilmeksizin, tarifelerin tespiti ve tahsilatı ile ilgili usul ve esaslar belirlenmeksizin tespit edilmesinde hukuka aykırılık bulunmaktadır” şeklinde gerekçeli karar almıştı.

İşte bu karar üzerine konu yeniden BŞB Meclisinde görüşülmüş, dava sonucunda ASKİ’nin vatandaştan haksız şekilde aldığı su paraları geri iade edilecekken AKP’lilerin de oylarıyla ne haksız alınan paralar ödenmiş ne de su fiyatları düşürülmüştü…

O günlerde su fiyatları üzerinden feryatlar yükselirken halkın bu taleplerini AKP, MHP, CHP Meclis üyeleri görmezden geliyordu. Dava konusu olan karar da AKP, MHP, CHP’li üyelerin oy birliği ile alınmıştı.

Mahkeme kararı üzerine yeniden mecliste görüşülen su tarifelerinde indirime gidileceği yerde AKP, MHP, CHP’li üyelerin almış olduğu karar ile tam tersine fiyatlar daha dayükseltildi.

Bunu da dönemin AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen “konuyu mahkemeye taşıyacağız halkın hakkını arayacağız” diye kamuoyuna açıklama yapmasına rağmen ne mahkemeye gidildi ne de bu konuda bir dava açıldı.

Ömer Özmen bu tepkisini Aydın Efeler 1. Sanayi Sitesi esnafı ile bir araya geldiği kahvaltıda dile getirmişti. AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, Aydın’da % 28 ile % 45 arasında artan su fiyatlarına sözüm ona ilk tepki veren isim olmuş şöyle demişti: “Aydın halkına zulüm yapılmasına karşıyız. Önümüzdeki günlerde bunu yargıya taşımak için çalışmalarımıza başladık.”

Parti olarak su zammını yargıya taşımaya hazırlandıklarını ifade eden Özmen, Aydın halkına da zulüm yapıldığını ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bu kararını tekrar gözden geçirerek yaptığı yanlıştan bir ana önce dönme çağrısında bulunmuştu.

Ne oldu? Hani dava açıldı mı? Açıldı da biz mi görmedik?

Şimdi de kalkıyorsunuz su üzerinden “ucuz siyaset” yapıyorsunuz…

4 yıl boyunca BŞB Meclisinde dut yemiş bülbül gibi sesi çıkmayanların şimdi su üzerinden siyaset üretmelerine hiç mi hiç hakları yok…

Aydın bu gün pahalı su kullanıyorsa bunda en büyük vebal AKP’lilerindir…

Sepetim