0.542. 537 86 70

6 bin x 250 TL = 1,5 milyon TL.

Efeler Belediyesi’nin Yılmazköy Mahallesi 267 parsel üzerindeki alanı “Belediye Fen İşleri Müdürlüğü stok sahası” yapmak için ihaleye çıkması kafaları karıştırdı. Yapılan ihalenin mazot parasına bir firmaya verilmesi ve ihale komisyonunun da firma ile sözleşme imzalaması, “hafriyattan çıkan 6 bin kamyon toprak tuğla fabrikalarına mı satılacak?” sorusunu gündeme taşıdı..

2020-08-04

AYDIN ŞAFAK ÖZEL HABER..

Efeler Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün Kurban Bayramı öncesinde sessizce yaptığı Hafriyat İhalesi’nden çıkacak olan kumların nereye döküleceği henüz tam olarak belirlenemezken, kamuoyunda bu ihalenin “Hülleli bir ihale” olduğu konuşulmaya başlandı.

Aydın Şafak Gazetesi’nde 1 Ağustos 20018 tarihinde “Bu nasıl ihale” başlığı ile yayınladığımız hafriyat ihalesi haberi üzerine (http://www.aydinsafak.com/bu-nasil-ihale-h3975.htm) gözler hafriyat yatağından çıkacak kumların döküleceği alana çevrildi.  

Bilindiği gibi Efeler Belediyesi, Yılmazköy Mahallesi’nde bulunan 267 parsel üzerindeki alanı “Belediye Fen İşleri Müdürlüğü stok sahası” yapılması için ihaleye çıktı. Yapım ve düzenlenme işi (İKN: 2020/313972) 9 Temmuz 2020 tarihinde ihale edildi.

Yaklaşık maliyeti 925 bin 560 TL + KDV olarak belirlenen 60 bin metreküp hafriyat ve taşıma işlemi ihalesine tek başına katılan Formül Ltd. Şti. 106 bin 800 TL + KDV teklif sundu ve firmanın verdiği bu teklif ihale komisyonu tarafından uygun bulunarak 27. 07. 2020 tarihinde sözleşme imzalandı.

YETKİ BÜYÜKŞEHİRDE..

Aydın’da yapılan her türlü hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atıklarının taşınmasında çevre kirliliğine meydan vermeyecek tedbirleri almak ve hafriyat toprağının yeniden değerlendirilmesi, depolanması ve bertaraf edilmesine ilişkin hizmetler, ilgili kanun ve yönetmelik hükümleri çerçevesinde Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmektedir. (Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 18. 03. 2004 / 25406 – Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü yönetmeliği.)

TOPRAK NEREYE DÖKÜLECEK?

İhalesi yapılan hafriyat alanından 6 bin kamyon (60 bin metreküp) toprak çıkarılacak. Fen İşleri Müdürlüğü’nün firma ile yaptığı teknik şartnameye göre hafriyat döküm sahasından söz edilmekte ancak bu alanın neresi olduğundan söz edilmemektedir. Diğer yandan işin nasıl yapılacağı hazırlanan 18 maddelik teknik şartnamede belirtilmektedir. Ancak işin şartnameye uygun yapılıp yapılmayacağı ve hafriyattan çıkan toprağın nereye döküleceği akıllara takılan soru işaretidir.

TUĞLA FABRİKALARINA SATILACAK İDDİASI

Son günlerde tuğla fabrikalarının toprak sıkıntısı çektiği kamuoyunda dillendirilirken Efeler Belediyesi’nin Yılmazköy Mahallesi 267 parsel üzerindeki alanı “Belediye Fen İşleri Müdürlüğü stok sahası” yapmak için ihaleye çıkması kafaları karıştırdı. Yapılan ihalenin mazot parasına bir firmaya verilmesi ve ihale komisyonunun da firma ile sözleşme imzalaması, “hafriyattan çıkan toprak tuğla fabrikalarına mı satılacak?” sorusunu gündeme taşırken “Hiçbir işletme zararına mazot parasına bir işi almaz. Burada bir Ali Cengiz oyunu var. Hafriyattan çıkacak olan toprak hangi depolama alanına dökülecek, kamuoyuna açıklanmalıdır. 925 bin 560 TL + KDV olarak belirlenen 60 bin metreküp hafriyat ve taşıma işlemi ihalesine tek başına katılan firmanın zarar edeceğini bile bile 106 bin 800 TL + KDV teklif vermesi, “hafriyat alanından çıkan toprak tuğla fabrikalarına satılacak’ iddialarını da güçlendirmektedir. Tuğla fabrikaları bu gün bir kamyon toprağı 250 TL’den satın almaktadır. Efeler Belediyesi’nin hafriyat alanından 6 bin kamyon toprak çıkacak ve satışı halinde 1,5 milyon TL haksız gelir elde edilmiş olacaktır. Eğer bu ihale ile tuğla fabrikasına toprak satışı hedefleniyorsa Aydın Büyükşehir Belediyesi işin sıkı takipçisi olmalıdır” şeklinde görüşlerin ortaya çıkmasına neden oldu.

AKILLARA TAKILAN 2 SORU..

 1) Bu hafriyat tuğla ocağına mı satılacaktır? Bunun için toprak ocağı ruhsatı alınmış mıdır?

2) 925 bin 560 TL + KDV  olan ihale yaklaşık bedelinin çok altında kalan 106 bin 800 TL + KDV teklif değerlendirilirken ihale komisyonu, ihale isteklisinden bu işi çok ucuza nasıl yapabileceği konusunda açıklama istemiş midir? Gerekçeli bir açıklama var mıdır?

Yetkililer bu iki sorunun cevabını kamuoyuna açıklamak zorundadır.

Şimdilik bu kadar..

Sepetim