0.542. 537 86 70

Çerçioğlu, sen de suçlusun…

Aydın’da JES’lerin yarattığı çevre kirliliğinin tek sorumlusu AK Parti değildir. Çerçioğlu’nun başkanlığını yaptığı Aydın Büyükşehir Belediyesi de JES’ler konusunda yasanın kendisine verdiği görevleri yerine getirmiyor. O zaman sen de suçlusun Özlem Çerçioğlu.

2019-12-17

Aydın Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, Jeotermal  Elektrik Santrallerini ruhsatsız çalıştıranlar hakkında kamu davası açılması için suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, Aydın ilinde faaliyet gösteren 23 JES’den 15’inin yapı kullanma izin belgesi olmadan faaliyetine göz yumulduğu vurgulandı.

Aydın Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat İsmail Türkbay’ın, Aydın ilinde faaliyet gösteren 23 JES’den 15’inin yapı kullanma izin belgesi olmadan faaliyetine göz yumulduğunu belirtmesi üzerine JES’ler hakkında konuşmayan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP Efeler İlçe kongresinde esti gürledi, JES’lerde sanki tek sorumlu AK Parti imiş gibi suçu onların üzerine atıverdi.

Neymiş?

Jeotermalin kirli havasından Aydın’da nefes alınamıyormuş!

Aydın çürük yumurta kokuyormuş!

Günaydın Çerçioğlu…

* * *

Çerçioğlu, konuştu mu mangalda kül bırakmıyor, üflüyor…

Sözüm ona çevreci başkan kendi görev ve sorumluluğunu unutturarak algı yaratmaya çalışıyor. On yıllardır kendisi de biliyor JES’lerin ruhsatsız çalıştığını...

* * *

Aydın’da yaşanan çevre kirliliğinin birinci sorumlusu AK Parti’dir, bu doğru…

İkinci sorumlusu, Çevre İl Müdürlüğü ve Aydın Valiliği’dir.

Üçüncü sorumlusu da Aydın Büyükşehir Belediyesi’dir.

Peki, Çerçioğlu’nun başkanlığını yaptığı Aydın Büyükşehir Belediyesi JES’ler konusunda yasanın kendisine verdiği görevleri yerine getiriyor mu?

JES’lerin ruhsatsız çalışmasına izin veren kim?

İlçe Belediyeleri değil mi?

O nedenle Çerçioğlu’nun JES’ler konusunda şikâyet etme hakkı yok. İşgal ettiği makam şikâyet merci değil çözüm üretme ve yasaları uygulama yeridir. Kendi yasal sorumluluklarını unutarak JES’ler konusunda tek sorumlu olarak AK Parti’yi işaret etmesi doğru bir yaklaşım olmadığı gibi etik de değildir.

* * *

JES’lerle alakalı Çerçioğlu’nun da yapacağı görevler vardır..

5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7/i maddesi bu görevi kendisine vermiştir. Çevre kirliliğine meydan vermeyen tedbirleri almak Aydın Büyükşehir Belediyesi’nindir.

* * *

Ne diyor 5216 Sayılı Büyükşehir Kanunu

Madde 71/i

“Sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak çevrenin, tarım alanlarının ve su havzalarının korunmasını sağlamak; ağaçlandırma yapmak; gayrisıhhi işyerlerini, eğlence yerlerini, halk sağlığına ve çevreye etkisi olan diğer işyerlerini kentin belirli yerlerinde toplamak; inşaat malzemeleri, hurda depolama alanları ve satış yerlerini, hafriyat toprağı, moloz, kum ve çakıl depolama alanlarını, odun ve kömür satış ve depolama sahalarını belirlemek, bunların taşınmasında çevre kirliliğine meydan vermeyecek tedbirler almak… sanayi ve tıbbi atıklara ilişkin hizmetleri yürütmek, bunun için gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek….ve bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak..”

Ayrıca 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 14/a maddesine göre; “İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; coğrafi ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık…” gibi görevleri de vardır.

Yani Aydın’da çevreyi kirleten sadece JES’ler değildir.

Kentin düzenli ve sağlıklı gelişmesini sağlamak, koruyucu sağlık hizmetleri sunmak, sağlıklı ve planlı kentleşmeyi sağlamak, kanalizasyon yapmak, su kaynaklarını ve kıyıları korumak, atıkları yok etmek, katı atıkları toplamak ve imha etmek, halk için refah sağlayıcı çalışmalar yapmak, toplu taşım faaliyetlerinde bulunmak ve trafiği düzenlemek,

Ayrıca, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 18/d maddesi gereğince de “Kanunla Büyükşehir Belediyesine verilen görev ve hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli önlemleri almak” Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun görev ve yetkisindedir.

Uzun lafın kısası,

5216 sayılı Kanunun 7/i maddesi ve 18/d maddesi gereğince Belediyeye verilen görevin etkin şekilde uygulanması ve önlemler alma sorumluluğu Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na aittir.

O nedenle, Özlem Çeçioğlu’nun JES’lerin oluşturduğu çevre kirliliğinin denetimi ile ilgili elinde yetkisi vardır.

Peki Özlem Çerçioğlu bu görevini yapıyor mu?

Yetkisini kullanıp çevre kirliliğini önleyici tedbirleri alıyor mu?

Tabi ki “Hayır..”

Bu konuda şimdiye kadar böyle bir çalışmasını görmedik.

* * *

Jeotermal elektik santrallerinin denetim yapma görevi her ne kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde olsa da, bu tesislerin Aydın’a verdiği zararların ölçümleri yapılarak belirlenmesi görevi de Büyük Şehir Belediyesi’nindir ve yetki de Özlem Çerçioğlu’nun elindedir.

Durum böyle iken Aydın’da JES’lerin havaya, suya, çevreye verdiği zararların tek sorumlusu olarak AK Parti’nin gösterilmesi doğru değildir.

Kızılcaköydeki JES direnişine destek vermeyen Özlem Çerçioğlu’nun, bir anda JES’i gündeme taşıması sanırım Aydın Barosu’nun suç duyurusunda bulunmasının ardından “Bak ben JES’e karşıyım” algısından başka bir şey değildir.

Sen bir bayan olarak Kızılcaköyde Jandarmaya direnen köylü kadınlara hiç destek vermeyeceksin, yanlarında olmayacaksın, bir yandan JES konusunda AK Parti’yi suçlayacaksın ancak Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin JES açması için çalışmalar yapmaktan geri de durmayacaksın.

Sayın Özlem Çerçioğlu Aydın’daki çevre mücadelesi çorba, pilav dağıtmaya benzemez..

JES’in tek suçlusu AK Parti değil, sen de suçlusun.

Efeler ilçesinde bile 3 jeotermal ruhsatsız çalışıyor.

Buna ne diyeceksiniz?

Bu JES’lerin ruhsatsız çalışmasına neden engel olmuyorsunuz?

Elinizi kolunuzu tutan mı var?

Görev de yetki de sizin…

Hadi kullanın yetkinizi, yapın görevinizi de sizi alkışlayalım…

Sepetim