0.542. 537 86 70

Devleti ve yasaları hiçe sayıp tarım arazisine santral kurdular..

Didim ilçesinde devletin bir çok kurumunun tüm uyarılarına rağmen zeytinlik vasfındaki ve imara açık olmayan bölgede kurulan beton santrali görenleri hayrete düşürüyor.

2021-10-21

Edinilen bilgilere göre, Akbük Mahallesi Gökçekuyu mevkisinde bulunan 3734 ada, 64 ve 65 parsel ile 3738 ada, 24 ve 25 parselde imar alanlarında vasfı ve cinsi zeytinlik tarla olarak geçen bu parsellerde ilçede Efe Madencilik ve Pehlivanoğlu Madencilik olarak bilinen ancak resmiyette şirket sahibi gözükmediği öğrenilen, kurum ve bankalara olan borçlarından dolayı üçüncü şahıslar tarafından şirketler ile işlem yapan Kemal Pedlivanoğlu'nun bölgede başta Aydın Valiliği olmak üzere devlet kurumlarının tüm uyarılarına rağmen beton santral çalışmalarını sürdürmesi dikkat çekiyor.

Söz konusu beton santrali olan bölgenin, zeytinlik vasfında imara açık olmaması nedeniyle hiç bir şekilde resmi kurumların izin veremeyeceğini söyleyen bölgedeki vatandaşlar olayın "devleti hiçe saymak" olarak yorumladılar.

Yapılan imalatların kanunsuz, ruhsatsız, keyfe göre yapıldığını söyleyen bölgedeki vatandaşlar, söz konsusu şirketi yöneten şahsın tüm uyarı, tutanaklara rağmen imalatını sürdüğünü, adete devlet kurumlarına rest çektiğini kaydettiler.

Bölgenin tarım arazisi olduğunu söyleyen vatandaşlar, santrali işleten Kemal Pehlivaoğlu'nun bölgeye gelen devlet yetkililerine söz koınusus parsellere 2 kilometre uaklıktaki taş ocağını adres olarak gösterip kandırdığını iddia ettiler.

VALİ AKSOY BÖLGEYE GELSİN ÇEVRE KATLİAMINI  GÖRSÜN

Bölgedeki hazır beton santralinin acilen kaldırılması ve çevre katliamına son verilmesini isteyen vatandaşlar Aydın Valisi Hüseyin Aksoy'un bölgeye gelerek konuyu yerinde görmesini istediler.

ŞİKAYET EDİLMEDİK KURUM KALMAMIŞ...

Öte yandan "zeytinlik alana izinsiz hazır beton santralinin kurulması" konusunda başta Aydın Valiliği, Didim Kaymakamlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Didim Belediyesi'ne şikayet dilekçeleri yazıldığı görüldü.

Dilekçelerin tamamanında  söz konusu şirketin, 4086 Sayılı Zeytincilik Kanunu kapsamında, "zeytinlik sahaları içinde ve busahalara en az 3 kilometre zeytinyağı fabrikası hariç,zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkarak tesisi yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır. Zeytincilik sahaları daraltılamaz denilmektedir" maddesi açıkça yazdığı halde devlete karşı gelerek santralin faaliyetlerine devam etmesi büyük şaşkınlık yaratıyor. Bu arada özellikle Belediyenin mühürlediği tesiste mühür kıralarak faaliyetin sürdüğünü Didim Belediyesi’nin bilmesine rağmen şirkete yaptırım uygulamadığı kaydedildi.

DİDİM KAYMAKAMLIĞI USÜLSÜZLÜĞÜ KAYIT ALTINA ALDI AMA SONUÇ YOK..

Öte yandan hazır beton santralinin yasalara aykırı şekilde işletildiğine yönelik tüm belge ve bilgilerle Cimer'e yapılan bir şikayet sonrası Didim Kaymakamlığı tarafından başlatılan soruşturmada, "zeytinlik vasfı bozularak amacı dışında kullanıldığı" yine 3738/25  parsel numaralı  2 bin 361 metrekare zeytinlik alana sahip hazine arazisinin de aynı şirket arafından amacı dışında kullanıldığı tutanak altına alınırken, söz konusu tutanak yasal işlem yapılması için Aydın Tarım İl Müdürlüğü Arazi Toplulaştırma Tarımsal Alt Yapı Şüube Müdürlüğü'ne gönderildiği, ancak yine bir işlem yapılmadığı öğrenildi.

Şirketin Aydın'da birileri tarafından korunduğu ve dosyaların sümenaltı edildiği de iddalar arasında yer alırken, konunun bizzat Cumhurbaşkanlığı'na götürüldüğü ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın bilgisine sunulduğu, bölgeye ve Aydın Valiliği'ne müfettiş gönderileceği öğrenildi.

Sepetim