0.542. 537 86 70

Dövizdeki artış ilaç krizini başlattı..

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak birçok kritik ilacın piyasada bulunamadığına dikkat çekerek, krizin önümüzdeki aylarda daha da derinleşeceği uyarısı yaptı.

2021-10-28

Fiyat Değerlendirme Komisyonu kararıyla her yıl Şubat ayında ilaç kurunun sabitlenmesi kararı alınmıştı. Kur 2021 Şubat ayında 4,57 TL’de sabitlenmesine karşın aradan geçen sekiz ayda Euro/TL 11 TL’ye ulaştı. Böylece ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kuru ile gerçek kur arasındaki fark iki katından fazla arttı.

İLAÇ KRİZİ DERİNLEŞECEK UYARISI

Türk Eczacıları Birliği (TEB), birçok kritik ilacın piyasada bulunamadığına dikkat çekerek, krizin önümüzdeki aylarda daha da derinleşeceği uyarısı yaptı.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, “İlaçta sabit kur, güncel euro kurunun çok altında kalmış durumda. Bu nedenle piyasada bulunamayan ilaç sayısında bir artış yaşandığını söyleyebiliriz çünkü makas ciddi anlamda açıldı. Kur farkı, pek çok firmanın ülkemize ilaç vermemesine ya da hammaddeleri yurt dışından gelen ilaçları üreten yerli firmaların ilaçları üretememesine neden oluyor. Esasında bunları geçtiğimiz yıllarda da yaşadık. Sağlık Bakanlığı ve ilaç firmaları ilaç kurunda anlaşana dek pek çok kalem ilaçta yokluk baş gösteriyor. Ancak şu anki ekonomik iklim, bu tabloyu daha da derinleştirecek endişesi taşıyoruz” dedi.

Birçok ilacın temininde krizin şimdiden başladığını belirten Çolak, “Sahadan, eczacı kooperatiflerimizden aldığımız bilgilere göre antihipertansifler, tıbbi beslenme ürünleri, gastrointestinal sistem ilaçları, tıbbi görüntüleme için kullanılan kontrast maddeler ve antidepresanlar grubunda sıkıntı yaşandığını ifade edebilirim. Eczacılarımız, ilaç temininde ve ilaçları hastaya ulaştırmada ciddi anlamda güçlük çekiyor. Bu durumun daha da vahim hale gelmesinden, sıkıntı yaşanan ilaç kalemlerinde artış olmasından korkuyoruz” açıklaması yaptı.

 

Okunma sayısı: 6.213

Sepetim