0.542. 537 86 70

EMAN İhalesinde saklanan gerçek…

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Efeler Katı Atık Depolama Tesisleri’nin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planının bulunmadığı ve tesislerin ruhsatsız olarak inşa edilip kullanıldığı ortaya çıktı.

2016-12-27

“İÇİ BOŞ” denilen ancak EMAN İhalesi ile Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin malları ve tesislerinin 29 yıllığına peşkeş çekildiğini yazmış, Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak’a “Bu dosyayı kim ya da kimler sümen altı ettiriyor? ‘FETÖ'nün Yerel Yönetimler Ayağının Başı’ olduğu gerekçesiyle Mersin'de tutuklu bulunan Özlem Çerçioğlu'nun Danışmanı Erkan Karaaslan tarafından gerçekleştirildiği sıkça haber ve köşe yazılarına konu olan EMAN dosyası, neden raflarda çürümeye terk edildi?” diye sormuştuk.

(Detayları okumak için… http://www.aydinsafak.com/eman-dosyasina-ne-oldu-h1824.htm”

Sayın Validen sorulara bu güne kadar herhangi bir cevap alamadık.

Neden acaba?

Aydın Valisi, yazdıklarımızın roman, hikâye olduğunu mu düşünüyor?

Sayın Vali, EMAN ihalesi baştan sona organize bir şekilde gerçekleştirilmiştir ve FETÖ bağlantılıdır?

Sizin bu konuda söyleyeceğiniz bir sözünüz, kamuoyuna yapacağınız bir açıklamanız yok mu? Yoksa, “İçi boş” diye bu dosyayı uyutturmaya ve unutturmaya mı çalışıyorsunuz?

Bir kez daha hatırlatalım:

Aydın Büyükşehir Belediyesi 838 bin metrekare mülk ile birlikte bugün 45 Milyon TL’lik Efeler, Kuşadası ve Didim Katı atık depolama ve bertaraf tesislerini yıllığı 396 bin 865 TL üzerinden 29 yıllığına 30 bin TL sermaye ile 27.07.2014 tarihinde kurulan Mersinli EMAN Enerji Elektrik Ltd. Şti. firmasına kiraya verdi. Bu arazi ve tesisler firmaya devredilirken sadece ve sadece bir aylık kira bedeli karşılığının % 6’sı olan 23.812 TL kesin teminat alındı.

İhaleye katılımı ve rekabeti önlemek için ihale ilanı Resmi Gazete yerine yerel bir gazetede yayınlattırıldı.

EMAN İhalesinde usulsüzlük yapıldığı apaçık ortada…

Neresinden tutsanız elinizde kalıyor.

* * *

Şimdi ise EMAN ile ilgili başka bir gerçek ortaya çıktı.

Bu güne kadar Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin bildiği, kamuoyunun bilmediği bu gerçek gizlendi, dikkatlerden kaçırıldı.

Nedir bu gerçek?

Büyükşehir Belediyesi’nin Efeler Katı Atık Depolama Tesisleri’nin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planının bulunmadığı ve tesislerin ruhsatsız olarak inşa edilip kullanıldığı ortaya çıktı.

Bilindiği gibi, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin KATI ATIK BERTARAF TESİSLERİ 29 Yıllık süre ile Aynı Hak Yoluyla EMAN’a kiralandı.

Üzerinde en az 6MW Enerji Üretim Tesisi kurulacak, Kompos Üretme Üniteleri, Sera ve Yeni Katı Atık Depolama Yerleri yapılacaktı.

Bu şart ile 2015 yılında 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu ile ihaleye çıkıldı.

İhale, adrese teslim İdari ve Teknik Şartname hazırlanarak Resmi Gazete’de ilan zorunluluğu bulunduğu halde Aydın’da Ses Gazetesi’nde ilan edilerek yangından mal kaçırır gibi gerçekleştirildi.

Bu ihaleyi, FETÖ tutuklusu Erkan Karaarslan’ın has adamları olan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri A. Uğur Cebeci ile Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Pınar Gülmez Ağırbaş birlikte organize etti.

Daha sonra Erkan Karaarslan’ın teyze oğlu olduğu bilinen Osman Çolak adına kurulan henüz 1 aylık şirket olan ve hiç bir yeterliliği bulunmayan GLOKAL A.Ş. firmasına 150 bin TL Danışmanlık hizmet bedeli ödenerek ihale konusu iş, Mersin’de faaliyet gösteren, yeterliliği bulunmayan EMAN Ltd. Şirketi’ne verildi. EMAN’ın tek başına ihaleye katılımı sağlandı ve bu ihale komik bir rakama 23 bin TL kesin teminat ile EMAN Ltd. Şti’ye adrese teslim yapıldı.

Bu konuyu Aydın Gündem Net ve Aydın Şafak’ta defalarca duyurduk ve kamuoyuna taşıdık.

2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre çıkılacak ihalelerde; Kanun’un 2. Maddesinde “İlkeler Başlıklı” altında açıkça belirtildiği şekilde;

“Bu Kanunun yürütülmesinde, ihtiyaçların en iyi şekilde, uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve ihalede açıklık ve rekabetin sağlanması esastır.”

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği EMAN ihalesinde yasal mevzuata uyulmamış, ihalede rekabet ortamı sağlanmamış, ihaleye fesat karıştırılmıştır.

“Arsası temin edilmemiş, mülkiyet ve kamulaştırma işlemleri tamamlanmamış olan ve gerekli olduğu halde imar durumu, tip yapılarda tatbikat, diğerlerinde avan projeleri ve bunlara dayalı keşifleri bulunmayan yapım işlerinde ihaleye çıkılamaz.”

Ne yazıktır ki;

Katı Atık Bertaraf Tesisleri’nin imar planları ve yapı ruhsatları bulunmamaktadır.

Yapılacak olan 6 MW Enerji Santralı-Kompos Üretim Tesisleri, Sera Üniteleri ve Yeni Depolama Tesisleri ile ilgili yapılacak yatırımlara ilişkin mülkiyet sorunları çözülmemiştir.

Avan Projeleri ve bunlara dayalı keşif özetleri hazırlanmadan, muhammen bedeli belirlenmeden ihaleye çıkılmıştır.

Bu ihalenin 2886 Sayılı Kanuna göre;

Belediye Encümeni tarafından gerçekleştirilmesi ve İTA Amiri olarak Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından onaylanması yasal bir gerekliliktir. Yasa böyle olduğu halde riske girmeyen Özlem hanım rapor alarak bütün usulsüz işlemleri yerine vekil olarak bıraktığı Avukat Evrim Karakoz’a imzalattırarak kendisini işin içinden sıyırmaya çalıştığı ortaya çıkmıştır.

İhalenin EMAN ENERJİ LTD ŞTİ’ne usulsüz olarak verilmesi ve sözleşmenin imzalanmasından hemen sonra hangi saikle ve hangi kamu yararı gerekçesi gözetilerek yeni kurulan EGE EMAN A.Ş. firmasına devredildiği belirtilmemiştir. Keza bu devir işleminin İTA Amiri Büyükşehir Belediye Başkanı’nın İmzası ve Onayı ile yapılması yasal bir gerekliliktir.

Ancak devir için izni ve imzayı Başkan Vekili Evrim Karakoz mu yoksa Özlem Çerçioğlu mu atmıştır bu da soruşturma sonucunda ortaya çıkacaktır…

* * *

Özetlersek:

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Efeler İlçesi’nde EMAN’a devrettiği Katı Atık Tesisleri’nin ruhsatı ve imar planı yoktur. Ruhsatı olmayan bir yer için ihaleye çıkılması da yasal mevzuata uygun değildir. Bu tesis kaçak çalışmaktadır.

Şimdi Sayın Valiye ve Çevre Şehircilik İl Müdürüne soralım:

Bu tesisi hiç mi inceleme fırsatı bulamadınız?

Sepetim