0.542. 537 86 70

Gerçekler neden gizleniyor…

Gazetelerde “Aydın Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ, Sayıştay tarafından yapılan denetimden tam not aldı” şeklinde yapılan haberlerin kamuoyunu yanıltan kurgu haberler olduğu çıktı. Sayıştay Raporu’nda yer alan bilgiler, algı oluşturmak amacıyla yapılan haberleri doğrulamıyor.

2020-02-05

Serhan Seyhan sosyal medya hesabında kaleme aldığı yazısında yapılan haberlerin kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğunu, Sayıştay’ın 17 maddede sorun tespit ettiğini ve bununla ilgili Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin savunmasının alındığını ortaya çıkardı.

İŞTE SERHAN SEYHAN’IN O YAZISI..

BİRİ YALAN SÖYLÜYOR AMA KİM?

ALGI YÖNETİMİ İÇİN KURGULANAN HABERLER Mİ?

YOKSA SAYIŞTAY DENETÇİLERİNİN RAPORLARI MI?

 

Geçtiğimiz günlerde Aydın’da bir yerel internet haber portalında ve ayrıca yaygın bir gazetenin Ege ekinde bir habere rastladım. Haber içeriğiyle Aydın’da 2018 yılında yapılan Sayıştay denetiminin usule ve esasa bütünüyle uygun olduğu ve ayrıca tek kuruş bile kamu zararının oluşmadığı yönündeydi.

Haberi okuduktan sonra duyarlı bir vatandaş olarak internet ortamından edindiğim “2018 yılı Aydın Büyükşehir Sayıştay Raporu”nu dikkatle inceledim. Uzman olarak olmasa da çıplak vatandaş gözüyle incelediğim raporun denetim mahiyeti veya dışında yaklaşık 17 maddede sorun tespit ettiği ve bununla ilgili Aydın Büyükşehir Belediyesinin savunmasının alındığı bir raporla karşılaştım.

Ortaya konan bulgu ve tespitlerin ise genel itibarı ile kamu bütçesini dolaylı değil direk olarak ilgilendiren ve kamu zararı oluşturacak nitelikteki bilgiler içeriyordu.

Örnek vermek gerekirse;

Belediyeye ait arazilerin tahsisleri ile ilgili ciddi bir problem var olduğunu bunların detaylı bir envanterinin tutulmadığını yani sıra “Doğrudan Temin” yöntemi ile edinilen mal ve hizmetlerin hiç bir sözleşmeye dayanmadığı ve gerekçelendirilmediği ayrıca kirada olan yerlerin yeni ihaleleri yapılmadan ecri misil yöntemi ile devam edildiğini, bunun dışında toplu taşıma araçlarının ruhsatsız ve yetkisiz olarak çalıştığını, bir çok toplu taşıma aracı ve taksinin ihalesiz ve ruhsatsız olarak çalıştırıldığını Büyükşehir Belediyesi olalı 6 yıl olmasına rağmen toplu taşıma ile ilgili il trafik komisyonu kararlarının halen sağlıklı olarak işleme alınmadığı Aydın ilinde halı hazırda 6 yıl geçmesine rağmen 31 Mart 2014 öncesi vaat edildiği gibi bir ulaşım master planının oluşturulmadığı veya hazırlanmadığı, diğer bir husus ilçe belediyelerinin emlak istimlak ve reklam olan gelirleri kalemlerinin hakkı ile aktarılması gereken bütçelerde noksanlıkların ve eksikliklerin var olduğu ayrıca buna benzer çeşitli yaklaşık 25 kalemde kamu zararı oluşturacak hizmet eksiklilerinin ifade edildiği bir raporu incelemiş bulundum.

Bundan sade vatandaş olarak ne algıladığım konusuna gelince;

Yani Rüşvet oluşturabileceği varsayılan hizmet kalemlerinde sorun ve sıkıntı tespit edilmesi yapılan haber mahiyeti ve içeriği ile ne kadar uygun olduğu kamuoyu tarafından irdelenmelidir.

Haberlerde tek kuruş kamu zararı tespit edilmediği iddia edilirken Sayıştay tarafından tespit edilen bulguların neden ve hangi nedenler ile gizlenmeye çalışıldığı merak konusudur.

Tespit edilen bulgular ile ilgili verilen savunmalarda sehven ve yanlışlıkla oluştuğunu söylemiş olmanın hukuken geçerliliği olup olmadığı yargı mensupları tarafından da incelenmesi gerekliliği ortaya konmalıdır.

Tüm bulgu ve tespitleri yok sayarak yapılan gerçek dışı haberler ile ilgili oluşturulmaya çalışılan algı yönetiminin ulaşmaya çalıştığı hedef İçişleri Bakanlığı düzeyinde irdelenerek siyasi ve şahsi olarak oluşturulması hedeflenen yapılması muhtemel idari ve hukuki yaptırımlar için itibarsızlaştırma aşağılama ve yönlendirilmiş tepkiler doğması amaçlı olarak mı kurgulanıyor? acaba sorusuna cevap bulunmalıdır.

Son olarak da Aydın’da Ulusal iktidarın temsilcileri olan fakat yerel de muhalefet olma görevini üstlenen iktidarın Aydın Milletvekilleri, İl ve İlçe teşkilatlarının konu hakkında hiç bir inceleme araştırma açıklama beyanat veya sözlü ya da yazılı ifadede bulunmaması bu konulardaki ilgisizliğini mi bilgisizliğini mi yoksa basiretsizliğini mi ortaya koyduğu Aydın halkı ve Ülkenin son 18 yıldır soluksuz yönetici konumundaki AK Parti Genel Merkezi’nin tek solukta neticelendirmesi gerektiği kanaatindeyim.

Vermiş olduğum tüm bilgiler kamu menfaati gerekçesi ile şahsi fikir ve düşüncelerimden oluşmuş olup Anayasanın 26. Maddesine dayanarak ifade etme gereği hissettiğimi önemle ve dikkatle tüm kamuoyuna arz ederim.

Her hafta yazdıklarım dolayısı iki ifade vermek durumunda kaldığım için fikir ve düşünce özgürlüğü diye söylemlerde bulunan sözde sosyal demokrasi savunucularının ithamlarına ve suçlamalarına karşı böyle bir açıklamayı yazımın sonuna eklemeyi uygun gördüm. Tüm Okuyucularıma saygı, selam ve yürekten dualarımı iletir, ilgiyle takip edip açığımı arayanlarımın; gözlerinden öperim!

Not: Aşağıdaki bulgu ve tespitler 2018 yılı Sayıştay Raporu içerisinde yer alan bilgilerden oluşmaktadır.

https://www.yenisafak.com/…/aydinda-ulasim-korsana-emanet-3…

Sepetim