0.542. 537 86 70

Jeotermale hayır karnavalı…

Usta Gazeteci Atilla Dağıstanlı bugün Aydın Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen jeotermale “Hayır” eylemini “Karnaval” benzetmesi ile yorumladı. Dağıstanlı, Facebook hesabından kendisine has üslubu ve ustalığı ile eylemi eleştirirken hem gerçekleri gözler önüne serdi hem de düşündürdü. “Ben jeotermal patronlarının bu eylemi gördükten sonra rahatladıklarını, düşünüyorum” diyen Dağıstanlı, jeotermal patronlarının halkın tepkisinden çekinmediklerini ve gereken tepki olmadığı için de onca yıldır istedikleri gibi Aydın ovasında at koşturduklarına vurgu yaptı.

2019-08-01

İşte Usta Gazeteci Atilla Dağıstanlı’nın o yazısı:

JEOTERMALE HAYIR KARNAVALI…

Jeotermale Hayır,              
Hayırda , “HAYIR” demenin de etkili, kalıcı bir yanı olmalı.
Jeotermale “Hayır” demek için alana gelip hatıra fotoğrafı çektirmek ne anlama geliyor?
Yoksa bu hatıra fotoğrafları kazanılan zaferi pekiştirmek için mi çekildi?

Öyle ise katılan herkesten özür dilerim.
Ve ne yazık ki öyle değildi.
Yaşamın kutsallığını, yani canlıların, havanın, suyun, toprağın, geleceğin sağlıklı olması için verilen mücadele daha bilinçlendirici, daha etkili, daha duygulu ve daha gerçekçi görsellerle vurgulanmalıydı.

Yaşamın kutsallığını ortaya koyan, vurgulayan eylemler daha somut bilimsel verilerle, daha gerçekçi yaşanmış acıları gözler önüne seren somut görseller sunularak halkın bilinç düzeyi yükseltilebilir.

Ben jeotermal patronlarının bu eylemi gördükten sonra rahatladıklarını, düşünüyorum.

Niye mi?
Niye olacak?

Bu patronlar eğer halkın tepkisinden çekinecek olsalardı ilk kuyuların açıldığı gün geri adım atarlardı.

Demek ki olması gereken tepki olmadığı için onca yıldır istedikleri gibi Aydın ovasında at koşturuyorlar.

Japonlar İvoşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombalarında yaşamlarını yitirenler için her yıl düzenledikleri anma programında bile dünyayı düşündürecek ciddiyet içinde oluyorlar.

Görünen o ki Aydın’da yaşayanlar jeotermalin tehlikelerinin ne olduğu konusunda henüz dibe vurmamışlar.

Aslına bakarsanız jeotermalin ne olduğunu bile merak edip araştırmamışlar; çünkü araştırmış olsalar Aydın’daki uygulamanın ne denli tehlikeli olduğunu, nasıl yapılması gerektiğini öğrenmiş olurlardı.

Bu eylemi organize eden AYÇEP, Büyükşehir Belediyesi ve Tabipler Odası eylem öncesi bir uygulama programı yapmak için neler ortaya koydular?

Kontrolsüz, bilinçsiz bir topluluk.

Sesi duyulan; ama ne söylendiği anlaşılmayan bir ses düzeni.

Gazetecilere poz veren katılımcılar…

Proesto eylemi değil de sanki jeotermal karnavalı..

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili’nin yönetimi, Büyükşehir Belediyesi’nden katılan yetkililer, Tabipler Odasın’ndan kimler bir araya geldi, nasıl bir program yaptılar da bu işi böyle sulandırdılar?

Jeotermal kuyuları açılalı kaç yıl olmuş; ama ne yazık ki sivil toplum örgütleri ve bu örgütlerin yöneticileri hala bir şeyin bilincine varamamışlar…

Karnaval türü bu eylemler, jeotermal ağaları için ortaoyunundan öteye başka anlam taşımaz. Onlar bu işin profesyoneli, sözüm ona protesto eylemi koyan liderler (!) de bilinçsiz orta oyunun meddahı olmaktan kurtulamazlar.

İyi seyirler…

Sepetim