0.542. 537 86 70

Karamollaoğlu, Erdoğan görüşmesini anlattı…

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 2 saat 20 dakikalık görüşmesine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Karamollaoğlu, Erdoğan'ın 50+1 dışında hiç problem görmediğini söyledi.

2021-11-12

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, lider ziyaretleri kapsamında Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’ndan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı 10 Kasım’da Beştepe’de ziyaret etti.

2 saat 20 dakika süren Karamollaoğlu-Erdoğan görüşmesinde neler konuşulduğu merak konusu oldu.

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, gazeteci Nergis Demirkaya’ya görüşmenin içeriğine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Karamollaoğlu, Erdoğan ile birçok konuyu karşılıklı  konuştuklarını ama anlaşmamakta anlaştıklarını söyledi.

ABARTILDI, KOLTUK KRİZİ YOK, VİRÜS VAR

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmeden ‘koltuk krizi’ yaşanmadığını söyledi. ‘Koltuk krizi’ tartışmalarına ilişkin Karamollaoğlu şöyle konuştu:

“Bu bana göre abartıldı. Sayın Cumhurbaşkanı üst üste iki kez öğle yemeği için davet etmişti. Ben öğlen yemek yemiyorum. “Beni mazur görsün” dedim. Aslında onu kabul etmek lazımdı. Belki biraz ayıp oldu kabul etmemek. Bir de ben aşı oldum ama cumhurbaşkanlığına giderken PCR testi yaptırmadım. PCR testi yaptırmayınca da, -anlaşılan orada sıkıntı oluyor- Cumhurbaşkanı kendi ifadesiyle, “Biraz mesafeli oturalım” dedi. O kadar. Kendisi doğrudan doğruya bu ifadeyi kullandı.

MİSAFİR, EV SAHİBİNİN İSTEDİĞİ YERE OTURUR

PCR testi de yaptırmadığımız için “Biraz mesafeli oturalım” dedi. Bizde ev sahibine tâbi olunur. Misafir, ev sahibinin istediği yere oturur. Bunu herkes farklı yorumlayabilir. Ben farklı yorumlamadım.”

KONUŞMAKTAN DAHA ÖNEMLİ BİR ŞEY OLAMAZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme talebinin kendilerinden gittiğini söyleyen Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, “Ailenin içerisinde bile farklı görüşler olabiliyor, bu normal bir şey. Farklı görüşlerimiz olabilir ama birbirimizle konuşmaktan daha önemli bir şey olmaz. “O halde ben bütün siyasi partileri bu çerçevede ziyaret edeceğim” dedim. Son iki üç ay içerisinde bu ziyaretleri yaptım. Sayın Kılıçdaroğlu’nu, Akşener’i, Babacan ve Davutoğlu’nu ziyaret ettim. Demokrat Parti’yi ziyaret ettim. Ziyaret edeceğim başka partiler de var. Bu konuyu mutlaka çözmemiz lazım. Birbirimize hakaret ederek, birbirimize küfür ederek Türkiye’nin meselelerini çözemeyiz.” diye konuştu.

BAHÇELİ NEDENSE BİZİMLE GÖRÜŞMEYE SICAK BAKMIYOR

Saadet lideri Karamollaoğlu, “MHP’den bir talebiniz oldu mu? Sayın Bahçeli’yi ziyaret edecek misiniz?” sorusuna, “Geçmişte bir talebimiz oldu, cevap gelmedi. Sayın Bahçeli, nedense bizimle görüşmeye çok sıcak bakmıyor. Bizim buraya da “hayırlı olsun” demek için gelmedi.” şeklinde cevap verdi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE ANLAŞMAMAKTA ANLAŞTIK

Karamollaoğlu, görüşmenin nasıl geçtiğine dair soruya ise şöyle cevap verdi:

“Cumhurbaşkanıyla birçok konuyu konuştuk. Her konuyu konuştuk diyemem ama birçok yerde anlaşmamakta anlaştık. Bizim için bu dönemde en önemli konu Türkiye’nin yönetim şekli. Başkanlık sistemine kökten karşı değiliz. Bunu geçmişte de söylemiştik. Ancak denetlenemeyen bir başkanlık sistemine karşıyız. Amerika’da da başkanlık sistemi var ama hem Senato'nun hem de Meclis'in denetimi var. Atamalar meclislerden geçiyor. Yeri geldiği zaman yüksek mahkeme devreye giriyor. Bir de yarı başkanlık sistemi Avrupa’da. Orada da yine aynı şekilde hükümet kendi içerisinde istikrarlı bir şekilde yürüyor.

ERDOĞAN, BAŞKANLIK SİSTEMİNİ 'İSTİKRAR' İLE SAVUNDU

Cumhurbaşkanı da özellikle dış politikada etkili konumda. Bunları söyledim. Sayın Cumhurbaşkanı bizimle ittifak halinde olmadığını ifade etti. “Aynı kanaatte değilim, istikrar olmuyor. Bugün Almanya’da bile Merkel sonrasında ne olacağı belli değil. Merkel’in kendisi bile şikayet ediyor. Bundan dolayı da oralarda da sıkıntı var. Avrupa’da bazı hükümetler kurulamıyor” dedi. Bunlar doğru ama istikrarsızlığı önlemek için tedbir alınabilir. Cumhurbaşkanının denetlenmesi olmazsa olmaz. Denetlenmeyen bir karar mekanizmasını kabullenmek bizim için mümkün değil.”

'ERDOĞAN SADECE 50+1'DEN ŞİKAYET EDİYOR'

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 50+1’den şikayet ettiğini söyledi.

“AK Parti’nin anayasa çalışmasında sistemde revizyon beklentisi var. AK Parti’de de Bakanların Meclis’ten seçilmesi, bazı atamalarda Meclis onayı gibi öneriler konuşuluyor. Cumhurbaşkanı bunların hepsine kapıyı kapatıyor mu? Sistemde bir revizyon düşünmüyor mu?” sorusuna ise şöyle cevap verdi:

“Kapatıyor. Kendisi diyor ki, “İstikrar için bu şart”. Sistemde revizyon düşünmüyor. Hiç. Sadece “50+1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50+1’i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş. Onun farkına vardık” dedi.”

İTTİFAK OLMADAN OLMAZ, BUNU GÖRMÜŞ OLDUK

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun sorulara verdiği cevaplar şöyle oldu:

Cumhurbaşkanlığı seçimi için şart olan 50+1 sisteminin değişimi için bir öneri getirdi mi?

“Hayır. Öyle bir şey yok. O ittifak olmadan olmaz. Ama bunu görmüş olduk.”

'CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN HİÇ PROBLEM GÖRMÜYOR!'

Ekonomide, dış politikada birçok sıkıntıdan bahsediliyor. Bunlar gündeme geldi mi?

“Aksaklıkları da ifade ettim. Sayın Cumhurbaşkanı, ekonomik yönden de dış politikadaki gelişmeler yönünden de her şeyin dört dörtlük olduğu kanaatinde. Hiç problem görmüyor kendisi. Ben dedim ki, ‘Size gelen bilgilerde en azından yanlışlıklar, farklılıklar olabilir.’ O aynı kanaatte değil.”

TAYYİP BEY HERKES ÇOK MEMNUN DEDİ

Asgari ücrette enflasyon üzeri artış, EYT sorununun çözümü konuşuluyor. Bu konularda değerlendirmeler oldu mu?

“Onlara hiç girmedik. Ana meselelerde ittifak sağlamayınca o teferruata giriyor. Sadece şunu söyledim. Mesela, çiftçinin ürünlerine verilecek zammın mutlaka enflasyonun üzerinde olması icap eder. Bu sene fındığa verilecek ücretin en azından dolar bazında olması lazım ki geçen seneyi korusun. Tayyip Bey, “Herkes çok memnun” dedi. “Kimsenin şikayeti yok. Hele ki fındıkta verdiğimiz zamdan dolayı herkes memnun” dedi.”

ERDOĞAN’DAN EKONOMİ YORUMU: MUHALEFET ABARTIYOR

Artan enflasyon, işsizlik rakamları?..

“O konularda Tayyip Bey, Türkiye’nin çok iyi bir noktada olduğunu, muhalefetin bunu abarttığını düşünüyor.”

Sorun olmadığına dair yaklaşım sizi endişelendirdi mi?

“Ben endişe ediyorum. Kendisine de dedim. Yürütme makamında bulunan kişinin danışmanları veya arkadaşları yanlış gördüğünü açıkça söyleyecek ve bu sözünden dolayı da zarar görmeyecek insanlar olması lazım. Bunlar olmuyor.”

2 SAATLİK GÖRÜŞMENİN SONUNDA ANLAŞMADIĞIMIZI ANLADIK

İki saati geçen görüşme sonrası yorumunuz nedir?

“Neredeyse temas etmediğimiz konu kalmadı. Birçok noktada anlaşmadığımızı anladık. Ona da yapacak bir şey yok. Burada tabii Tayyip Bey’in son zamanlarda moralini, kendisine güveni artıran özelliklerden bir tanesi son aylarda dış ticarette ihracatımızın artmış olması. Bir noktaya bundan sonra da devam edecek kanaatinde. Ben de ithalatın artması ciddi bir sorun, tarımda ciddi manada ekilmeyen arazilerimiz olduğunu söyledim.”

SİHA MORALLERİ YÜKSELTMİŞ, AMA SİHA’LAR HER ŞEY DEĞİL

'Üretici fiyatlarında maliyeti artıran unsur orada zaten.

“Tabii. Onun için bu noktalarda işte yapılan zamlar veya iyileştirmeler tatminkar değil. Tayyip Bey o kanaatte değil. Bir de tabii bu SİHA’lar ve savunma sanayindeki bazı hamleler, özellikle de doğal gazdaki keşifler morallerini yükseltmiş. Hakikaten SİHA’larda büyük bir hamle yapıldı, bunu görmemek, kabullenmemek mümkün değil. Ama SİHA’lar savunma sanayinin yüzde kaçını teşkil eder dediğiniz zaman orada durmak lazım. Bir savaş -Allah muhafaza etsin- durumunda SİHA’ların göreceği görev var ama SİHA’lar her şey değil. Ciddi atılımların olduğunu düşünüyor. İşte yerli uçak, savaş uçağı dizaynı vesaire…”

50+1 DIŞINDA EN UFACIK BİR PROBLEM GÖRMÜYOR

Bunlar vatandaşın derdine derman olur mu?

“Şu an olmuyor. Ama ileride bu Türkiye’nin dış politikada kendine yeterli hale gelmesini, inisiyatif kullanma imkanını sağlayabilir. Biraz daha dışarıya bağlı olmadan bir şey yaparsak tabii…”

AK Parti’de revizyon beklentisi var. O nedenle size sistemde bir revizyon önerisi ile gelseler tutumunuz ne olacak diye sormayı planlıyordum. Sorum boşluğa düştü sanırım.

“50+1 dışında bugünkü sistemde en ufacık bir problem görmüyor.”

'CUMHUR İTTİFAKIYLA BU SİSTEMİ BENİMSEYEN BİR TUTUMUN İÇİNE GİREMEYİZ'

Bu görüşmeyle ilgili Saadet Partisi Cumhur İttifakı’na mı katılacak yönünde sorular soruldu, yorumlar yapıldı. Görüşmede bu konu gündeme geldi mi?

“Hiç girmedik. Biz Cumhurbaşkanlığı sistemine geçerken kendisi ile görüştük, denetlenemeyen bir Cumhurbaşkanlığı sistemine rıza göstermeyeceğimizi ifade ettik. Onun üzerine bize ilk olarak Uçum’u (Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Başkanı Mehmet Uçum) sonra bugünkü Meclis Başkanımızı (Mustafa Şentop) gönderdi. Güzel bir sohbetin ötesine gitmedi. Biz de, “Burada olamayız” dedik, referandumda aykırı oy kullandık. Seçimlere giderken de Millet İttifakı’nın içinde yer aldık. Ben yine aynı noktadayım. Seçim kararı alınmadan ittifaklar oluşturmak kamplaşmayı artırır. Israrla bu düşüncemi söylüyorum. Ama prensip itibariyle Cumhur İttifakı içinde bu sistemi benimseyen bir tutumun içine giremeyiz. Geçmişte de söyledim, şimdi de söylüyorum. Şu an sistem değişikliği konusunda da Millet İttifakı ve diğer katılan partilerle yapılan çalışmaya katılıyoruz. Ama bu “Millet İttifakı içindeyiz ya da dışındayız” diye bir noktaya çekilmemeli. Ama bu konuda Millet İttifakı ile biz de ittifak içindeyiz.”

Parlamenter sistem konusunda ittifaktayız, diyorsunuz. DEVA ve Gelecek Partileri de parlamenter sistem çalışmasında yer alıyor. Peki Millet İttifakı’nın bu partilerle gelişmesi söz konusu olur mu?

“Gelişebilir de ama ben çok fazla abartılacağını zannetmiyorum. Çünkü bu kendi içinde şimdilik tutarlı gözüküyor ve böylece de gidecek gibi.”

Seçim kanunu gündeme geldi mi?

“Prensip olarak Başkanlık sistemi meselesinde kesin bir tavır olunca gerisine devam etmenin bir mantığı yok.” 

 

Okunma sayısı: 5.959

Sepetim