0.542. 537 86 70

Özkul’dan, yerli otomobil yorumu..

Türkiye’nin ilk küresel mobilite markası olma amacıyla kurulan “Türkiye Otomobili Girişim Grubu”nun (TOGG) mühendis ve tasarımcıları tarafından hazırlanan ve 2022 yılında üretimine başlanacağı kaydedilen yerli otomobil hakkında değişik kesimlerden çeşitli yorumlar gelirken, Otomotiv Devi BMW’nin Dünya Satış Direktörü Nazillili Muammer Özkul da, yerli otomobil projesinin takdire şayan olduğunu söyledi…

2019-12-28

HABER: YALÇIN YILDIRIM

Türkiye’nin ilk küresel mobilite markası olma amacıyla kurulan “Türkiye Otomobili Girişim Grubu”nun (TOGG) mühendis ve tasarımcıları tarafından hazırlanan ve 2022 yılında üretimine başlanacağı kaydedilen yerli otomobilin dün (27 Aralık 2019) yapılan tanıtımı gerek Avrupa basınında gerekse ülkede geniş yankı bulundu.

AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın uzun vadeli hedefleri arasında yer alan bu proje hakkında değişik kesimlerden çeşitli yorumlar gelirken, Otomotiv Devi BMW’nin Dünya Satış Direktörü Nazillili Muammer Özkul sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yerli otomobil projesinin takdire şayan olduğunu söyledi.

Amerika’da BMW’nin üst düzey yöneticilerinden biri olan Muammer Özkul, Türkiye’nin otomobil sektöründe attığı bu adımın önemli bir adım olduğunu ifade ederken, “Bu aşamada, önemli olan, ‘siyaseti bir kenara bırakıp’, üretime eğilimi olan kişi veya şirketlere destek olmak, bunların heveslerini kırmamak, inanmak, motive olup, motive etmektir. İşte o zaman milli, milliyetçi, ulusal, yerli olur; sosyal demokrat ülke olma yolunda adım atarız” dedi.

Muammur Özkul sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada görüşlerini şöyle ifade etti:

“Sevgili Dostlarım, birçok kişi Türk Otomobiliyle ilgili görüşümü soruyor, sordu...

Bazı dostlarım, otomobil ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararını, bazıları İtalyan veya firması modeli olduğu uluslararası resim ve sayfaları yolladı...

Hepsi doğrudur, belki doğru değildir...

Fakat bir gerçek var ki, muhalefetin kritize ettiği, iktidarın çözüme kavuşturmaya çalıştığı, üretimin bu kadar az olduğu, işsizliğin ve hazır tüketimin fazla olduğu ülkemizde; en azından ‘üretime, istihdama’ yönelik bir girişim takdire şayandır.

Bakıldığında, bu girişim için elini taşın altına koyan 5 girişimcinin kesinlikle kendi maddi ihtiyaçları yoktur. Ki hepsinin işleyen birçok şirketi vardır.

İlk kez yapılacak bu otomobil veya diğer teknolojik üretimler zaman işidir, bilgi birikimi gerekir. Öncelikle prototyp üretilir, değişik teknik ve pazar analizlerinden sonra yavaş yavaş seri üretime geçilir. Önemli olan ilk adımdır.

Kimse sanmasın, yıllardır üretim yapan dünya devi şirketlerin seri üretimlerinde hata olmadığını... Sadece 2019 yılında, lüks otomobillerin seri üretimindeki geri çağrılan otomobil sayılarına veya yeni aldığınız sıfır otomobilleri kaç defa servise götürdüğünüze bakınız. Bu hatalardan bir şeyler öğrenilerek, zamanla su akar, yolunu bulur.

Kimse sanmasın, her otomobil şirketinin komple arabalarını kendi fabrikalarında ürettiğini... Birçok lüks araba üreten Alman şirketleri bile, bazı modellerinin tamamını başka ülkelerde başka şirketlere ürettiriyorlar.

Bu aşamada, önemli olan, ‘siyaseti bir kenara bırakıp’, üretime eğilimi olan kişi veya şirketlere destek olmak, bunların heveslerini kırmamak, inanmak, motive olup, motive etmektir. İşte o zaman milli, milliyetçi, ulusal, yerli olur; sosyal demokrat ülke olma yolunda adım atarız.

Unutmayın ki, kendi ülke markasının üretimine sahip çıkmayan bir ülkeye, yabancı yatırımcılarda cesaret edip giremez. Kendi evini yakan kişilerin oturduğu yere, kimse çivi çakmaz. Lütfen kendimize gelip, eleştirilerimizi ona göre yapalım.

Bu vesile ile üretim yolunda adım atan, onlara yardım eden herkesin Allah yardımcısı ve Allah onlardan razı olsun.

Hep elele, hep ileriye...

Durmak yok, yola devam...”

Sepetim