0.542. 537 86 70

Rant var mı, yok mu?

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Kuşadası’nda 25 milyon lira ödeyerek satın aldığı ve ihaleye çıkardığı TARİŞ Alanı ihalesi “Kamu malı peşkeş mi çekiliyor?” sorusunu bir kez daha akıllara getirdi. Her ne kadar TARİŞ Alanı ihalesi 4734 Sayılı Kanunun 19. Maddesi kapsamında açık ihale usulü ile yapılmış olsa da, nasıl ki belediye imkanları ile yapılan katı atık tesisleri 29 yıllık kiraya veriliyor? Tariş Alanı üzerinde yapılacak olan işletmeler de 29 yıllığına kiralanabilir.

2020-01-15

Kuşadası’ndaki Tariş alanı projesiyle ilgili eleştirilere yanıt veren Aydın BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu, “AVM, konut ya da otel yapmıyorum. Belediyenin yapacağı kültür merkezinde nerede rant var? Büyükşehir’in hizmet yapmasını hazmedemiyorlar” demiş. Demiş diyorum çünkü Çerçioğlu’nun makamında yaptığı basın toplantısına davet edilmedim, gazetelerin yazdığını aktarıyorum. Eğer o toplantıya davet edilmiş olsa idim Özlem Çerçioğlu’na sorular sorma imkanı da bulabilir, kendisinin sorduğu “Nerede rant var?” sorusunu bazı örneklerle hem cevap verebilir hem de rantın nerede olduğunu anlatma fırsatı bulabilirdim.

“Rant nerede?” hemen bir örnek vererek dilimiz döndüğünce anlatalım.

Bildiğiniz gibi Aydın’ın İlhami Ortekin’in başkanlığı döneminde yapılan bir çöplüğü var. Bu çöplük ve tesisleri Yap-İşlet-Devret Modeli ile değil belediye bütçesi imkanları ile yapıldı ve işletmesini de belediye yapıyordu. Ortekin’in Aydın’a kazandırdığı bu çöplük 7 milyon 338 bin TL + KDV bedelle (bu günkü değeri yaklaşık 40 milyon lira) Cengi İnşaat Turizm Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne yaptırıldı.

Efeler ilçesindeki Katı Atık Depolama Tesisleri ile Nazilli, Kuşadası ve Didim’deki toplam 838 bin metrekarelik çöp alanları üzerinde 2006 yılında 50 milyon TL bedel ödenerek yapılan ve işletmeye açılan katı atık depolama ve bertaraf tesisleri Aydın Büyükşehir Belediyesi’nce EMAN firmasına yıllık 13 bin 685, aylık olarak da 1140 TL’den 29 yıllığına kiraya verildi.

Şimdi bu çöplük alanları Özlem Çerçioğlu’nun kendi malı olmuş olsa 29 yıllığına aylığı 1140 TL’den kiraya verir miydi? Neden Aydın BŞB çöplüklerini kendi işletmedi de 29 yıllığına EMAN isimli bir firmaya aylık 1140 TL’den kiraya verdi?

Diyeceksiniz ki Kuşadası TARİŞ Alanı ile bu konunun ne ilgisi var?

Anlatmaya çalıştığım şu:

Her ne kadar TARİŞ Alanı ihalesi 4734 Sayılı Kanunun 19. Maddesi kapsamında açık ihale usulü ile yapılmış olsa da, nasıl ki belediye imkanları ile yapılan katı atık tesisleri 29 yıllık kiraya veriliyor? Tariş Alanı üzerinde yapılacak olan işletmeler de 29 yıllığına kiralanabilir. Rant olmamış olsa siz kendi malınızı 29 yıllığına başkalarına verir misiniz?

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu kamu parası ile kamulaştırdığı TARİŞ Alanı projesi hakkında yapılan eleştirilere cevap verirken, söz konusu alana alışveriş merkezi, konut ya da otel yapmadığını, bu bölgenin Kuşadası halkının yaşam alanı olacağını savunmuş ve “Belediyenin yapacağı kültür merkezinde nerede rant var?” demiş, “Kuşadası’nın merkezinde çok ciddi bir otopark ihtiyacı var. Yazın bildiğiniz gibi Kuşadası’nın en büyük sorunu otopark. Çünkü nüfusu bir milyonu buluyor. Kurban ve Ramazan bayramları ile diğer tatil günlerini hiç saymıyorum. O zaman bir buçuk milyona dayanıyor” diye konuşmuş.

Çerçioğlu’na buradan soruyoruz?

Sayın Çerçioğlu Aydın BŞB olarak sizin Kuşadası’nın otopark ihtiyacını karşılayacak gücünüz yok mu? Buradaki otopark ve tesisleri neden belediye imkânları ile yapmıyorsunuz da 29 yıllığına YİP Modeli ile 25 milyon lira belediye parası ile kamulaştırdğınız TARİŞ Alanı’nında başkalarına yaptırıyorsunuz?

“Rant nerede?” diye soruyorsunuz ya,

Rant işte tam da burada…

Onun için “ranta açıldığı” iddialarına hiç boşuna tepki göstermeyiniz..

Ali Cengiz oyunları, laf cambazlığı ile “Rant’ın” üzerini örtemezsiniz…

Otoparkı yerin altına kim yapacak? Parası Belediyeden mi çıkacak? Bu işi yapan kişi ya da kişiler 29 yıl kullanım hakkını kendilerine almayacak mı? Otoparkı kendiniz yaparak otopark gelirinden belediyeyi neden mahrum bırakıyorsunuz? Ayrıca üzerine yapılacak işletmeleri kimler işletecek?

* * *

Özlem Çerçioğlu’nun, “Bir otel yapmıyoruz, rant nerede ben anlamadım” sözlerine Serhan Seyhan sosyal medya hesabından bakın ne güzel açıklama getirmiş.

Serhan Seyhan bizimde konu ettiğimiz “Rant nerede?” sözlerine kendi penceresinden şu şekilde açıklık getirmiş…

“Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Tariş Alanı ile ilgili ‘neresinde rant var?’ demiş. Hemen kendisinin bilmediğini iddia ettiği Tariş’ten kamulaştırılan arsadaki “rant” konusunu biraz daha halk diliyle ifade edelim.

Şimdi Aydınlı’nın 25 milyonuyla bu arsa satın alındı mı? Evet…

Peki bu arsa üzerinde yapılacak olan yapı maliyeti burayı kamulaştırma bedeline oranı nedir?

Diyelim, zorlasak zorlasak arsanın maliyet bedeli kadar, yani 25 milyon lira.

Büyükşehir Belediyesi 25 milyon vermiş kamulaştırmış ama 25 milyon verip üzerine imalat yapamıyor, bunun yerine “sen gel yap 29 yıl arsayı sen kullan” diyor.

Yani bu şehrin halkının parasıyla satın alınan arsa için para sahibi bir mutlu azınlık faydalansın, para kazansın denilmiş olunuyor. 29 yıl 11 dönüm olarak kamulaştırma yapılmış arsayı özel hizmete mahsus bırakmak istiyor.

Yani şimdi bu arsayı kendi satın almış olsa sizce bu şekilde 29 yıllığına sadece yapı maliyetine kiralamayı kabul eder miydi?

Şimdi Aydın halkına da sormak istiyorum…

Kuşadası’nda o mevkide 11 dönüm arsanız olsa “bana verin üzerine bunları bunları yapıcam, 29 yıl ben kullanıcam sonra size devredeceğim” desem kabul edebiliyorsanız “Rant var” söylemini kabul etmemenizi ve itiraz etmenizi anlarım. Ama sağduyuyla değerlendirip yok ya olur mu öyle şey diyorsanız. Sizde bu soruyu şehrin 25 milyonu ile arsayı satın alıp şu anda ihaleye çıkan Büyükşehir Belediye başkanına sorun.

Kim bilir belkide Sayın Başkanın Ranta karşı olan ALGIDA seçiciliği artar ve bundan Kamu yararına bir sonuç çıkar. Hele ki “Kamunun parasıyla özel sektöre çıkar sağlamam” dediği meclis tartışmaları daha gündemini koruduğu günlerde...

* * *

Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve düşünün…

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Kuşadası’nda 25 milyon lira ödeyerek satın aldığı ve 29 yıllığına Yap-İşlet-Devret (YİP) modeli ile ihaleye çıkardığı TARİŞ Alanı ihalesinde “Kamu malı birilerine peşkeş mi çekiliyor? Rant var mı yok mu?” bu soruların cevabını kendiniz bulun…

Sepetim