0.542. 537 86 70

“Sağlıkta şiddet sona ERSİN…”

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklama ile 6 yıl önce bir hasta yakınının bıçaklı saldırısı sonucu yaşamanı yitiren Dr. Ersin Arslan’ı andı.

2018-04-18

Aydın Tabip Odası açıklamasında, sağlıkta şiddetin sona ermesi için verecekleri mücadeleyi sonuç alıncaya kadar sürdürmekte kararlı olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklama şöyle:

“Altı yıl önce bir hasta yakınının bıçaklı saldırısı sonucu yaşamını yitiren Dr. Ersin Arslan’ı saygıyla anıyoruz.

Dr. Ersin Arslan umutları, gelecek hayalleri olan bir hekim iken, bir hasta yakını tarafından, hastane içinde bıçaklanarak katledildi.

Sağlıkta dönüşüm programının bir sonucu olarak sağlık alanında yaşanan olumsuzluklar, hekim hasta ilişkisini zedelemekte ve hekimler yaşanan olumsuzlukların sorumlusuymuş gibi hastalar ile karşı karşıya getirilmektedirler.

Her 24 saatte 31 sağlık çalışanı görevi başında şiddete uğruyor. Bunların üçte biri fiziksel şiddet olgusudur. Bu ağır tabloya karşın, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik etkili bir önlemin alındığını görmüyoruz.

Sağlık Bakanlığı’nın görevleri arasında; halkın sağlığını korumanın yanı sıra sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sağlıklı, şiddetten uzak bir yaşam sürmeleri için gerekli çalışma ortamının oluşturulması da yer alır. Sağlık Bakanlığı’nı sağlıkta şiddetin önlenmesi için, sağlıkta dönüşüm programının terkedilmesini de içerecek şekilde gerekli çalışmaları yapmaya, bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.

Türk Tabipleri Birliği olarak hazırladığımız sağlıkta şiddet yasa taslağının yasallaşması için yıllardır sürdürdüğümüz çabalardan, daha önce olduğu gibi, geçtiğimiz 14 Mart sürecinde de bir sonuç elde edemedik. Sağlıkta şiddet yasasının çıkartılması, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti arttıran unsurlardan birini, şiddeti uygulayan kişinin cezalandırılmayacağı düşüncesini ortadan kaldıracaktır.

Sağlıkta şiddetin sona ermesi için vereceğimiz mücadeleyi sonuç alıncaya kadar sürdürmekte kararlıyız. Ersin Arslan ve yaşamını sağlıkta şiddet sonucu kaybeden tüm sağlık çalışanlarını saygıyla anıyor, herkes için sağlıkta ve yaşamın diğer alanlarında şiddetin olmadığı bir gelecek diliyoruz.”

Sepetim