0.542. 537 86 70

“Saray vesayeti üniversitelerden kalkmalı..”

CHP Aydın Milletvekili Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, Türkiye’de üniversitelerin bilimsellikten uzaklaştığını belirterek, “Saray vesayeti üniversitelerden kalkmalı” dedi.

2020-04-15

CHP’li Bülbül, Meclis’te görüşülen Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifiyle ilgili konuşma yaptı.

Türkiye’de üniversitelerin de üniversite mezunlarının da durumunun içler acısı olduğunu söyleyen Bülbül, “2019’un 8 ayında kaydı silinen öğrenci sayısı 481 bin 237. 2018 yılında dünyanın en iyi bin üniversitesi arasında 13 üniversitemiz varken, 2019’da bu sayı 10’a düştü. Avrupa İstatistik Kurumu verilerine göre 35 ülke arasında Türkiye, üniversite mezunlarında işsizlik oranının ilköğretim mezunlarından yüksek olduğu tek ülke” dedi.

Türkiye’de üniversitelerin bilimsellikten uzaklaştığını belirten Bülbül şunları kaydetti:

“YÖK'ün internet sitesine bakın, 36 rektörün uluslararası hakemli dergilerde bir tane makalesi yok. 68 rektörün uluslararası yayını ve atıf sayısı sıfır. Üniversitelerde rektör liyakat, mesleki çalışma yok; partizanlık var. Bilimdeki gerilemenin sorumlusu saray rejimidir. Saray vesayeti üniversiteler üzerinden kalkmadıktan sonra, tek adam rejimi yerine parlamenter demokratik sistem gelmedikten sonra, denge-denetleme sistemi gelmedikten sonra, demokrasi ve özgürlükler gelmedikten sonra Türkiye'de bilimsel özerklik olmaz..”

Öte yandan Bülbül Twiter hesabından yaptığı paylaşımda ise, “Saray rejimi, dekan ve rektör atamalarında liyakat yerine partizanlığı tercih ediyor. Sahte sucuk üretiminden ceza alanları, uluslararası yayın ve atfı olmayanları rektör olarak atayan AKP iktidarı, üniversiteler üzerinde saray vesayeti kurmuş durumda!” ifadelerine yer verdi.

Sepetim