0.542. 537 86 70

Sayın Vali, bahane üretmeyin…

Aydın’ın 4 ilçesinin atık suyunun halen Menderes Nehri’ne döküldüğünü, arıtma tesisinde çökertilen kanalizasyon atıklarının 15 günde bir kamyonlarla katı atık bertaraf tesislerine götürüldüğünü bilen-gören Vali Yavuz Selim Köşger JES’lerin kaçak borulardan Menderes Nehrine saldığı zararlı atıkları neden görmezden geliyor? Kaçak boruları neden söktüremiyor?

2020-01-20

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, görev süresinin 3. yılında isyan ederek Aydınlıların şehre sahip çıkmasını istemiş… Miş diyorum çünkü Vali bu sözleri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde yemekte bir araya geldiği gazetecilere söylemiş. Beni gazeteciden saymayan Vali toplantıya davet etmediği için de bu toplantıya katılamadım.

Başka ne demiş Vali Yavuz Selim Köşger?

“Biz yolcuyuz siz hancısınız, bu şehre sahip çıkın. Artık kişisel çekişmelere son verin. Jeotermal ile mücadele adı altında bu şehre büyük zarar veriliyor. Türkiye’nin AB’de coğrafi işaret tescili almış 3 üründen biri Aydın inciri. Bu değeri de jeotermal ile mücadele adı altında lekelemeye çalışıyorlar. Çekişmelere son verin, bu şehrin geleceğini düşünün” demiş.

Sayın Vali 3 yıldır Aydın’da görev yapıyor?

Aydınlılara “Bu şehre sahip çıkın diyen Vali acaba kendisi bu şehre ne kadar sahip çıkmış?” bu toplantıya katılmış olsam kendisine sorardım.

Valinin aklına 3 yıl sonra kendisinin yolcu, Aydınlıların da hancı olduğu gelmiş..

Gazetecilere yaptığı açıklamalar ile de adeta JES’leri savunan ve JES’lerin Aydın’a zarar vermediğini anlatan Vali, Aydın’da ciddi sıkıntıya neden olan kötü kokunun da tamamen jeotermalden kaynaklanmadığını söyleyerek, kokunun kaynağı olarak Menderes Nehrine bırakılan atık suların yaydığı koku olarak bir değerlendirme yapmış. Şöyle demiş:

“Maalesef bu şehirde 4 ilçenin atık suyu halen Menderes Nehri’ne dökülüyor. Merkezdeki mevcut arıtma da ilkel şartlarda işletiliyor. Ve sizin bu şehirde jeotermalden zannettiğiniz kokunun bir kısmı oradan geliyor. Afedersiniz o arıtmada kanalizasyon atıklarını çökertiyorsunuz. 15 günde bir o çökertilen iğrenç atığı, kamyonlarla katı atık bertaraf tesislerine götürüyorsunuz. Bu şehri baştan aşağıya kokutuyorsunuz ve bu sorunu çözmüyorsunuz. Sonra da bahane arıyorsunuz. Bahane aramayacaksınız, iş yapacaksınız. Herkes şapkasını önüne koysun. Şu bana öyle dedi bu bana böyle dedi ile bir yere varamayız. Çevre ile ilgili aktif ve pasif ölçümler sürekli yapılıyor. Sınır değerlerini aşan bir durum yok..”

Burada şu aklımıza geliyor…

Vali Köşger, kendisine verilen yanlış bilgilendirmeler ile konuşuyor.

Aydın halkı çürük yumurta kokusu ile kanalizasyon atık kokusunu ayırt edemeyecek kadar saf değildir.

“Çevre ile ilgili aktif ve pasif ölçümler sürekli yapılıyor. Sınır değerlerini aşan bir durum yok..” diyen Valiyi kimler yanlış bilgilendiriyorsa yaptıkları ölçüm sonuçlarını nedense bir türlü kamuoyuna açıklayamıyor.

Açıklayamazlar, çünkü bu güne kadar ısınmadan kaynaklanan kirlilik ölçülmüş, jeotermalden kaynaklanan gazların yarattığı kirlilik ölçülmemiştir.

Jeotermal üretim sahalarında oluşan buhardaki kirletici konsantransyonları, akışkanın kimyasal yapısına ve üretim projesine bağlı olarak değişim gösterebilmektedir.

Jeotermal akışkanlar başlıca karbondioksit (CO2), hidrojen sülfür (H2S), amonyak (NH3), azot (N2), hidrojen (H2), civa (Hg), bor buharı (B), radon (Rn) ve metan (CH4) gibi hidrokarbonatlardan oluşan yoğuşmuş gazlar ve miktarı sıcaklıkla artan çözünmüş katı partikülleri içermektedir.

Reenjeksiyon yapmadan jeotermal üretimin gerçekleştirilmesinde çevreye NH3 ve H2S yayılmaktadır. S-türleri bileşenleri yaşamı tehdit etmekte ve ekolojiyi yerel ve bölgesel olarak etkileyebilmektedir.

2019 yılı içinde “Jeotermal Gerçekleri” başlığı altında kaleme alıp yayınladığım 7 seri yazıda da bu konuya dikkat çekmiştim.

Şimdi bakmak lazım,

Aydın Valiliği, Köşger’in Aydın’da görev yaptığı 3 yıl boyunca icraatları ile JES’lere karşı para cezaları kesmekten başka hangi yaptırımı uygulamış?

Sadece para cezaları kesilmiş…

İyi de JES’ler madem ki zararsız bu cezalar neden kesilmiş?

İl sınırlarında faaliyetini sürdüren JES’ler, faaliyetleri sonucu açığa çıkan akışkanlarını özellikle geceleri dere yataklarına yeraltından ve yer üstünden döşedikleri kilometrelerce uzun borularla Menderes Nehri’ne 60 dereceyi bile geçen sıcaklıkta salmaktadır.

Bunu neden görmüyorsunuz?

Kaçak döşenen boru hatları niye kaldırılmıyor, sökülüp atılmıyor?

Ne acıdır ki, jeotermal tesisleri atık sularını yüksek sıcaklıklarda derelere, çaylara ve Menderes Nehrine yeraltına gömdükleri kaçak borular ile sizin görev yaptığınız 3 yıldır salmaya devam ediyorlar. Siz ne yapıyorsunuz?

Aydın’ın 4 ilçesinin atık suyunun halen Menderes Nehri’ne döküldüğünü, arıtma tesisinde çökertilen kanalizasyon atıklarının 15 günde bir kamyonlarla katı atık bertaraf tesislerine götürüldüğünü bilen-gören Vali Yavuz Selim Köşger JES’lerin kaçak borulardan Menderes Nehrine saldığı zararlı atıkları neden görmezden geliyor? Kaçak boruları neden söktüremiyor? Sayın Vali Aydın halkına bahaneler üretmeyin.

Çevre ile ilgili sürekli yapıldığını söylediğiniz aktif ve pasif ölçümlerin sonuçlarını Aydın kamuoyuna açıklayınız…

Aydın’daki görev sürenizin sonuna geldiğinizi siz de biliyorsunuz?

Giderayak bir iyilik yapın, JES’lerin çevreyi katleden kaçak salınım borularını söktürün de Aydın halkı olarak biz de sizi alkışlarla uğurlayalım...

Siz yine de gidiyorum diye üzülmeyin Aydın halkı sizi güle güle uğurlayacak!..

Sepetim