0.542. 537 86 70

“Yılın annesi” Çerçioğlu…

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu, çiftçilerimize verdiği tam destek ve dağıttığı 3 milyon “Ata Tohumu”ndan elde edilen fideleri çiftçilerimizle buluşturduğu ve uyguladığı “Tarım ve Hayvancılık Projesi” nedeniyle “Yılın Annesi” olarak ilan ediyoruz…

2020-05-11

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınından ülkemizde büyük ölçüde etkilendi. Korona virüs önemli bir gerçeği de gözler önüne serdi. İnsanların sağlıklı bir çevrede yaşaması, hava-su-gıdaya olan ihtiyaçlarının önemi korona virüs ile ortaya çıktı.

Korona virüsün ortaya çıkardığı gerçek gıda ürünlerinin önemi oldu.

Ülke insanımızın yediği, tükettiği gıdalar ne derece sağlıklı o tartışılır. Ancak korona virüs tarımda, yerli tohumla yerli üretim yapılmasının ülke ekonomi açısından ne kadar yararlı olacağının önemi de bizlere hatırlattı.

Siyaset kurumu ve buna bağlı olarak birbirleri ile kutuplaştırılan insanlar yıllardır gerek iktidardan, gerekse yerel yönetim belediyelerden hizmet noktasında yanlış konulara odaklandılar. Durmadan gökdelenler dikildi, otoyollar yapıldı, havaalanları yapıldı, alt geçitler-üst geçitler, demiryolları yapıldı. Fakat tarım ve çiftçi kesimi desteklenmedi. Gıda ihtiyaçları yurt dışından ithalatlar ile yapılmaya çalışıldı.

Korona virüs bunların bir işe yaramadığını da gözler önüne serdi. Bakın uçaklar uçmuyor, otoyollar çalışmıyor, köprüler bomboş, fabrikalar çalışmıyor v.s..

Buradan sakın bu hizmetlere karşı olduğumuz anlaşılmasın. Anlatmak istediğimiz şu: Ülkenin ihtiyacı olan gıda ve gıda sektörünün yerli ve milli olma gerçeği nedense hep göz ardı edildi. Tarımda var olan üretimler dışa bağımlı tohum üretimine bağlandı. Yerli tohum satışına yasak getirildi. Ülkemiz yerli ve yerel tohum üretimini, hayvancılığı destekleyeceği yerde İsrail’den getirilen tohumlarla dışa bağımlı bir tarım politikası yürüttü.

Bu genel değerlendirmeyi daha çok uzatabiliriz.

Yerele geldiğimizde, Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Başkanı Özlem Çerçioğlu hizmet noktasında sürekli eleştirildi. Ben de bu köşeden kendisine sert eleştirilerde bulundum. Ancak “Sezar’ın hakkını Sezar’a” da vermek gerekir. Çerçioğlu, hizmet noktasında zayıf kalmış olabilir ama uyguladığı “Ata tohumu ve hayvancılık projesi” ayakta alkışlanır.

Bu proje üzerinden dahi eleştirilen Çerçioğlu’nun, Türkiye geneline örnek olacak “Tohum ve hayvancılık projesi”nin korona virüs ile birlikte ne denli önemli ve anlamlı olduğu gerçeği şimdi ortaya çıktı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin 6 yıldır uyguladığı bu projesi Türk tarımına nefes aldıracak, değer katacak ve Türkiye’ye örnek olacak bir projedir. Çerçioğlu’nun yerel üretimi teşvik eden çalışması eleştiri konusu yapılacak bir konu değil ayakta alkışlanacak bir projedir

Yenipazar Yerel Tarım Ürünleri Çalışma Sahası, Bozdoğan Fide Üretim Serası ve Sultanhisar yerel ürün serasında üretilen “Ata tohumu” fideleri yüz binlerce Aydınlı ve Türkiye’nin dört bir yanına ücretsiz dağıtması takdire şayandır.

Başkan Çerçioğlu’nun, tohumların yerel gen kaynaklarını koruyarak “Ata tohumlarına” sahip çıkması ve üretim yapması ayrıca anlamlıdır ve Türkiye’ye örnek modeldir.

* * *

Özlem Çerçioğlu’nun, hayvan ithalinin arttığı ve ithal hayvanlarda yaşanan sorunların yoğunlaştığı günlerde Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak hayvancılığı geliştirmek adına uygulamaya koyduğu “Honamlı keçi” ve “Sakız koyunu” projeleri de Türkiye’ye örnek olacak niteliktedir. Proje kapsamında yetiştirilen keçi ve koyunlar dar gelirli ailelere ücretsiz verilerek hem nesli çoğaltılıyor hem de dar gelirli ailelerinin yüzü güldürüyor.

Koçarlı'daki “Sakız koyunu çiftliğinde” yetiştirilen gerek Honamlı keçiler gerekse Sakız koyunları, tarıma dayalı işgücünü arttırmada önemli bir yere sahip olduğu gibi Aydın ekonomisine yaptığı katkı da yadsınamaz.

İşte tam bu noktada Özlem Çerçioğlu büyük bir teşekkürü hak ediyor.

* * *

Koronavirüs salgını nedeniyle tarım alanlarının değerlendirilmesi tartışması gündemde yerini alırken, Aydın Büyükşehir Belediyesi “Ata tohumları”ndan ekim yaptığı ürünlerin hasadına başladı bile.

Yıllardır “köprü yapmıyor, baraj yapmıyor, alt geçit yapmıyor vs.” konularla eleştirdiğimiz Özlem Çerçioğlu’nun “Kırsal Kalkınma Projesi” Aydın için önemli bir projedir. Çünkü, kırsal bölgeleri kalkındırmadan yatırım yapmanın hiçbir anlam taşımadığı korona virüsü ile mücadele günlerinde daha iyi anlaşıldı.

Korona virüsü ile tanıştığımız ilk günlerde insanların bir anda nasıl gıda maddelerine yöneldiğini gördük, yaşadık. Halbuki Başkan Çerçioğlu gıda sorununun yerelden çözümüne dönük adımları 6 yıl önce atmıştı. Kamuoyu gündeminde Çerçioğlu’nun 6 yıl önce attığı adımlar hiç konuşulmadı ama koronalı günlerin en önemli gündem maddesi oldu.

Belediyenin Yenipazar’daki arazisinde üretilen “Ata tohumları”nın kapasitesi arattırıldı ve bunlar Efeler, Nazilli, Söke gibi ilçeler başta olmak üzere Aydın ilinin her ilçesinde halka ücretsiz dağıtıldı. Şimdi ise ürünlerin hasadı yapılıyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi yerel kalkınmanın nasıl olacağı örneğini “Tarım ve Hayvancılık” projeleri ile Türkiye’ye kanıtlamış oldu.

* * *

Aydın’da tarımı ve hayvancılığın gelişmesi için Aydın Büyükşehir Belediyesi hazırlayıp yürürlüğe koyduğu nazım imar planıyla il genelinde 1373 hektar tarım ve hayvancılık tesis alanının planlamasını yaptı.

Başkan Çerçioğlu’nun, Aydın’ı Türkiye’nin tarımsal üretim üssü haline getirecek bu projesi; Efeler, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Köşk, Koçarlı, İncirliova, Germencik, Didim, Kuyucak, Buharkent, Karacasu, Bozdoğan, Yenipazar, Çine ve Karpuzlu ilçelerinde hayvancılık ve tarım alanlarında üretim yapılacak organize sanayi bölgelerinin de önünü açtı.

1/25.000'lik plana bağlı olarak çevre düzeni planında tarım ve hayvancılık tesis alanı olarak işaretlenen yerlerin yanı sıra yer seçimi önerilmiş yeni alanlar da plana dahil edildi. Böylelikle Aydın'ın 16 ilçesinde ayrılan bu alanlarda tarım ve hayvancılığa yönelik araştırma-geliştirme birimleri, ürün toplama, depolama, saklama alanları, ürün işleme tesisleri, tarımsal amaçlı entegre tesisler, çalışanların ihtiyacına yönelik sosyal ve kültürel donatıları ile sağlık ve eğitim tesisleri organize şekilde buralarda yer alabilecek.

Başkan Çerçioğlu’nun, yeni nazım imar planını hayata geçirmekle Büyükşehir Belediyesi'nin Aydın tarım ve hayvancılığını geliştirmede ne kadar kararlı bir tutum içinde olduğu elbette görmezden gelinemez. Korona virüs sonrası Ülke genelinde Haziran ayından itibaren gıda sorununun yaşanabileceği gerçeği gözler önünde dururken ve ülkelerin tarımsal ürünler konusunda ithalat kapılarını kapattığı konuşulurken Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu “Ata tohumu ile üretim, hayvancılık ve kırsal kalkınma” modelinin ne derece önemli bir proje olduğu gerçeği tam olarak anlaşılmış oldu.

Burada iktidara düşen önemli görev, Çerçioğlu’nun projesinin örnek alınarak ülke genelinde daha da geliştirilerek uygulamaya konulmasıdır.

Türkiye’nin kurtuluşu tarım, çiftçi ve köylüdedir. Çiftçi ve köylüye tohum, ilaç, gübre ve mazot desteği verilerek tarım ve tarımsal üretimde acil tedbirler alınmalı ve yürürlüğe konulmalıdır.

* * *

Yazımızın başlığına dönecek olursak, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bu güne kadar çiftçilerimize verdiği tam destek ve dağıttığı 3 milyon “Ata Tohumu”ndan elde edilen fideleri çiftçilerimizle buluşturduğu ve uyguladığı “Tarım ve Hayvancılık Projesi” nedeniyle Özlem Çerçioğlu’nu “Yılın Annesi” olarak ilan ediyoruz…

Saygılarımla…

Sepetim