0.542. 537 86 70

AK Parti Aydın’ı Altınkaya ile kazanır…

AK PARTİ’YE AYDIN’DA SEÇİM KAZANDIRABİLİCEK TEK İSİM CENGİZ ALTINKAYA’DIR…

2018-11-27

Birçok yerde Büyükşehir Belediye Başkan Adaylarını açıklayan AK Parti ve CHP Aydın’da henüz adayını açıklayabilmiş değil. Her iki parti de en iyi aday ile 2019 Mart ayında yapılacak belediye seçimlerine katılma düşüncesinde… CHP’de Özlem Çerçioğlu en güçlü aday gibi görünse de hakkında açılan 10 dava ve içinde FETÖ dosyasının da bulunduğu 15 soruşturma dosyası partinin tepe yöneticilerini düşündürüyor.

Özlem Çerçioğlu’nu CHP yeniden aday gösterir mi diye sorarsanız, bence gösterir…

Çünkü adaylık için adı geçen Bülent Tezcan ya da bir başka isimle CHP’nin Aydın’da Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanması zor. İstemeyerek de olsa, sonucu ne olursa olsun kerhen Özlem Çerçioğlu’nun aday gösterilmesi CHP’nin Aydın’da AK Parti karşısında seçim kazanma şansını yükseltiyor.

Ancak, AK Parti Aydın’da Cengiz Altınkaya gibi güçlü bir isimle bu yarışa girerse hesaplar ve dengeler değişiyor.

Bunlar konuşulurken özellikle CHP’de Özlem Çerçioğlu’nun adaylığının resmen ilân edilmemesi kafaları karıştıran ayrı bir konudur. AK Parti’nin düşük profilli bir adayla Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışına girmesi ise seçimi kazanma iddiasını zayıflatacağı gibi MHP’nin Adayı Ümmet Akın’ın da seçimi zorlayamayacağı düşünülürse aday gösterildiği takdirde Çerçioğlu’nun kazanma şansını yükseltir. Buna ek olarak CHP’nin yerel seçimlerden başarısız çıkması halinde partinin karışacağı göz önüne alınırsa, bu karışıklıktan istifade Özlem Çerçioğlu’nun, kendisini sıkıştıran dava ve soruşturmalardan kurtulabilmek için AK Parti’ye geçebileceği de önemli bir varsayımdır. Nitekim CHP'de Efeler, Söke, Kuşadası ve Didim’in başkanları ile Çerçioğlu’nun sorunlu olduğu bilinmektedir. Bu ilçelerde ve hatta Nazilli’yi de eklersek Genel Merkez ve Bülent Tezcan ağırlığı ile aday belirlenmesine karşı olan Özlem Çerçioğlu’nun “Bu beş ilçede şayet benim adaylarım kabul edilmez ise AK Parti’ye geçerim” tehdidi savurduğu ve hatta olası bir Genel Başkanlık yarışında aday olabileceği kozunu da kullandığı gelen iddialar arasındadır.

AK Parti’nin Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanabilmesi için tek şart Cengiz Altınkaya’nın Aday gösterilmesidir.

Neden derseniz;

Cengiz Altınkaya’nın AK Parti İl Başkanlığı’nda “Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığına talibim” açıklamasını yaptığı günden bu yana parti tabanında büyük bir heyecan ve kazanma beklentisi oluştu. Partinin tabanı Cengiz Altınkaya’ya sıcak bakıyor istiyor ancak partiyi yönetenlen çeşitli bahaneler üreterek Altınkaya ismine sıcak bakmıyor, kendi içlerinden birinin aday yapılması gerektiğini düşünüyor.

Şimdi AK Parti yöneticilerinin bu görüşünü adaylık için ismi geçenlerle birlikte irdeleyelim.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için baştan beri ismi geçen MUSTAFA SAVAŞ;

İki dönem Milletvekili, KİT Komisyon başkanı ve AK Parti Teşkilatlarınca sevilen bir isim.

Geçen yerel seçimlerde adı geç açıklanmasına rağmen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak iyi bir performans sergilediği de aşikâr. Ancak bu dönem farklı bir durum söz konusudur diye düşünülüyor. Şayet Savaş yeniden aday gösterilir ve yine kazanmaz ise bunun sorumluluğu ile birlikte mevcut konumunun da riske gireceğini görmek için kâhin olmaya gerek yok... Her ne kadar teşkilatlar, parti tabanı “Mustafa Savaş’ı istiyor” iddiaları söz konusu ise de Savaş’ın halktaki karşılığı, AK Parti'ye bölgedeki yaklaşım ve diğer siyasi partilerdeki yapılanma dikkate alındığında kemikleşmiş sabit oyların ya da yüzer gezer diye tabir edilen oyların “SAVAŞ”a gitmeyeceği iddiaları hâkim görüş olarak karşımıza çıkıyor.

Nitekim Parti’nin yaptırdığı kamuoyu yoklamalarında da durum böyle.

Her ne kadar AK Parti teşkilatları ve seçmeni "Mustafa Savaş ile seçimi alırız" duygusal görüşüne sahip olsa da Aydın’da durum sanıldığı kadar kolay değil...

MEHMET ERDEM;

İl başkanı, Milletvekili, MKYK üyeliği yaptı vs. ancak AK Parti iktidarı döneminde en uzun süre vekillik yapan olarak Aydın iline gözle görülür bir hizmet yapmadığına inanılıyor. Hatta bazı partililer "çaktığı çiviyi göstersin ceketimizi asalım" şeklindeki eski bir nitelemeyi dillendirmekteler. Nitekim kendi dönemindeki il yönetimlerinin çok da başarılı olmadığını alınan yerel seçim sonuçları teyit etmekte. Özellikle Kuşadası'nda Fuat Akdoğan'ı transfer edip aday gösterilmesine sebep olması, mevcut CHP’li başkan Özer Kayalı'yı partiye davet etmesi ve yatırımlarına destekçi olması, % 46 ile AK Parti’ye seçim kazandırmış İlhami Ortekin’in yeniden aday yapılmasına engel olması, Didim’de yanlış aday çıkarması gibi nedenlerle parti tabanında Mehmet Erdem’e karşı tepkiler oluşuyor.

Teşkilatlar bazında da halk bazında da Mehmet ERDEM'in adaylığına sıcak bakılmadığı gözleniyor...

CENGİZ ALTINKAYA;

AK Parti teşkilatları ve yapılanması 16 yıl önce kurulmuş ve ilk defa burada siyaset yapma imkânı bulmuş kişilerden müteşekkil olduğundan teşkilatlarda tanınmadığı ancak Aydın’da isminin bilindiği bir gerçek. Teşkilat başkanları nezdinde bu fikir hâkim ise de AK Parti tabınında destek gördüğü, şu kısacık dönemde bile aday adaylığının konuşulması kendisini çok güçlü gören Özlem Çerçioğlu'nu paniklettiği gibi, CHP tabanınının da "kaybediyoruz galiba" endişesini yaşattığı bir gerçektir.

Her ne kadar AK Parti teşkilat yöneticileri yaşları itibariyle geçmişi çok bilmeseler de Cengiz ALTINKAYA'nın gerek Bayındırlık ve İskân Bakanlığı döneminde bizzat yaptığı hizmetler, gerekse Milletvekilliği dönemlerinde Aydın’ın birçok ilçesinde gereçekleşmesine destek olduğu hizmetler konuşulduğunda ismi açık ara önde görürünüyor. Aydın Otoyolu, Karpuzlu Barajı, göletler, sulama kanallarının bitirilmesi, sulama birlikleri vb. yatırımlar göz önüne alındığında bu gün Çine, Karpuzlu, Koçarlı, Bozdoğan, Karacasu, Buharkent, Kuyucak, Nazilli bölgesinde tarımın sürdürülebilir olmasında isminin etken olduğu aşikârdır.

Yeni nesil yönetici AK Parti teşkilatlarının büyükleri ve tabanı eski ANAP, DYP, MHP, Refah Partisi kökenlidir. Bunlar Cengiz ALTINKAYA'nın adaylığının söylenmesi ile bile heyecanlanmış ve çalışmak için can atmaktadır. Nitekim buna Cengiz ALTINKAYA ve ANAP ekiplerinin kenara çekilmiş Aydın İlindeki ağır toplarını da dahil ettiğinizde tüm siyasi partilerden oy devşirileceği fikri ciddi destek bulmaktadır.

Öte yandan Altınkaya için partinin ilçe başkanlarının ve aday yapılmasını istemeyenlerin ortaya attığı “yaşlı” tezi de geçerli değildir. Neden derseniz? Altınkaya 69 yaşındadır ve bir lider görünümündedir. Ayrıca, donanımlı, birikimli, liyakatlı, Aydın’ı çok iyi tanıyan insan odaklı bir siyasetçidir. Bu gün AK Parti’yi başırılı şekilde yöneten Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan da 67 yaşındadır ve Erdoğan’ın düşüncelerine en yatkın isim Cengiz ALTINKAYA’dır.

Cengiz ALTINKAYA Türk demokrasi hayatında "Demokrasi Şehitleri" olarak anılan Merhum Zorlu, Polatkan ve Adnan Menderes’in cenazelerinin bakanlığı döneminde yerlerinden alınması, anıt mezarlarının yine O'nun bakanlığı döneminde yapılması ve Rahmetli Başbakan Aydın'ın Evladı Merhum Adnan MENDERES’in naaşının bizzat anıt mezardaki yerine definini kendi elleri ile yapması İlimiz için bir gurur olduğu da Aydın'ın sözü geçen siyasilerince dile getirildiği unutulmaması gereken hizmetlerdendir.

AK Parti Aydın’da seçimi kazanmak istiyorsa aday yapacağı tek isim de CENGİZ ALTINKAYA’dır.

CENGİZ ALTINKAYA KİMDİR?

Cengiz Altınkaya 1949 yılında Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde doğdu. ODTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'den mezun oldu. Aynı üniversitede hidroloji ve su kaynakları alanında master yaptı. Daha sonra 1989-1991 yılları arasında Bayındırlık ve İskân Bakanı olarak görev yaptı. Bunun yanında 18, 19, 20 ve 21. Dönemde Aydın'dan milletvekili seçildi. 2001-2002 yılları arasında ANAP Genel Başkan Vekili, 2004 yılında da Genel Başkan Yardımcısı olarak çalıştı. Ayrıca Atılım Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir.

Sepetim