Aydın Şafak haberi gündeme oturdu…
GÜNCELDidim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Söke Belediyesi’nin “devletle gerçekleştirilen taşınmaz mahsuplaşması” açıklamasına tepkili ifadelerle karşı çıktı. Didim sınırları içindeki iki değerli konut arsasının takasa konu edilmesine tepki gösteren Gençay, süreci yargıya taşıyacaklarını duyurdu.
Aydın Şafak Gazetesi olarak verdiğimiz en öncelikli savaş beytül mal, yetim hakkı ve kamu zararına yol açan eylemlere dikkat çeken haberlerden biri daha gündeme oturdu.
Söke Belediyesi’nin “Şüpheli işlemi” ile Didim’deki değerli villa arsalarının takas edilmesi girişimine Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay’dan sert tepki geldi.
Bilindiği gibi; Söke Belediyesi’nin Yenikent Mahallesi’nde bulunan ve halen Öğretmen Nebahat Alpan İlkokulu ve Ortaokulu olarak hizmet veren okul binası ve arsası devletle yapılacak mahsuplaşmaya konu edilmişti.
Belediyeye ait Yenikent Mahallesi 1337 ada 3 parselde bulunan, 9 bin 719,78 metrekare büyüklüğündeki ve Temel Eğitim Alanı imarlı taşınmaza 194 milyon 395 bin 600 TL değer biçilmiş; Karşılığında ise; Didim Hisar Mahallesi’ndeki 1749 ada 3 parsel (4 bin 792,02 m) ve 2402 ada 1 parsel (5 bin 990,93 m), iki arsanın takas işlemi için adım atılmıştı.
Söke Belediyesi’nin sessizce yapmaya çalıştığı “şüpheli işlem” ise Aydın Şafak Gazetesi haberciliğine takıldı.
Haberimiz sonrası Didim Belediyesi başta olmak üzere konuya kamuoyundan büyük tepki geldi. Didim kamuoyunda yoğun şekilde gündemde yer tutan taşınmaz takası işlemi büyük yankı uyandırdı. Söke Belediyesi’nin kamuoyuna “devletle gerçekleştirilen taşınmaz mahsuplaşması” olarak duyurduğu işlem, Didim cephesinde hem tartışıldı hem de kafalarda ciddi soru işaretlerini birlikte getirdi.
BAŞKAN GENÇAY’DAN AÇIKLAMA
Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, yaptığı açıklamada söz konusu işlemin bir mahsuplaşma değil, genişletilmiş bir takas uygulaması olduğunu savundu. Gençay, Söke’de bulunan bir okul alanının Hazine’ye devredildiğini; karşılığında ise Didim ilçesi sınırları içinde yer alan iki ayrı arsanın takasa dahil edildiğini belirtti.
Başkan Gençay’a göre, bu arsalar sıradan taşınmazlar değil. Her iki parselin de Didim’in gelişim hattı üzerinde yer aldığı, yüksek değere sahip ve 0.30–0.60 imar yoğunluğuna sahip konut alanları olduğu ifade edildi.
MAHSUPLAŞMA MI TAKAS MI?
Gençay, kamu idareleri arasındaki takas işlemlerinin ancak açık ve tartışmasız bir kamu yararı söz konusu olduğunda ve zorunlu hallerde uygulanabileceğini vurguladı.
Eğer gerçek anlamda bir mahsuplaşma yapılacak olsaydı, Söke’deki öğretim alanının bedelinin belirlenmesi ve bu bedelin Söke Belediyesi’nin vergi ya da SGK borçlarına karşılık mahsup edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Ancak mevcut tabloda böyle bir yöntemin izlenmediğini belirten Gençay, Didim’deki iki değerli konut arsasının talep edildiğini ve işlemin takas yoluyla hayata geçirildiğini savundu. Bu durumun kamuoyuna “mahsuplaşma” başlığıyla sunulmasının ise yanıltıcı olduğunu ifade etti.
NEDEN DİDİM'DEKİ ARSALAR İŞLEME DAHİL EDİLDİ?
Başkan Gençay’ın açıklamasında en dikkat çeken bölüm ise şu soruya odaklandı:
Didim’de bulunan ve yüksek değere sahip hazine arsaları, Söke Belediyesi ile yürütülen bir işleme neden dahil edildi?
Gençay, eğer ortada bir borç söz konusuysa bunun ilgili belediyenin kendi taşınmazları üzerinden çözülmesi gerektiğini savundu. Başka bir ilçenin sınırları içindeki ve o ilçenin halkına ait değerli konut alanlarının bu sürece dahil edilmesini doğru bulmadıklarını dile getirdi.
Ayrıca Söke Belediyesi’nin yaptığı açıklamada, işlem sonucunda yaklaşık 75 milyon TL tutarında ek bir borç oluştuğunun ve bu borcun belediye imkanlarıyla ödeneceğinin belirtildiğini hatırlattı. Bu tablo karşısında “mahsuplaşma” ifadesinin kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğunu savundu.
"DİDİM’İN OLAN DİDİM HALKININDIR"
Didim Belediye Başkanı, açıklamasında kentin planlı büyümesine ve sosyal dengesine vurgu yaptı. Didim Belediyesi olarak önceliklerinin kamu alanlarını korumak ve geleceğin ihtiyaçlarını gözeterek tasarruf hakkını kullanmak olduğunu belirtti.
Gençay, “Didim’in olan Didim halkınındır” sözleriyle, ilçedeki kamu taşınmazlarının korunması konusunda geri adım atmayacaklarını ifade etti. Sürecin yalnızca siyasi bir tartışma olmadığını, aynı zamanda kentin geleceğini ilgilendiren bir mesele olduğunu kaydetti.
HUHUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAK
Başkan Gençay, söz konusu işleme karşı hukuki sürecin başlatılacağını da duyurdu. İş ve işlemlerin durdurulması amacıyla gerekli tüm başvuruların hem kurumsal düzeyde hem de şahsi olarak yapılacağını açıkladı.
Didim’de kamu taşınmazlarının geleceğiyle ilgili tartışma sürerken, gözler şimdi yargı sürecine çevrildi. İlçede kamu yararı ve şehir planlaması ekseninde başlayan bu gerilimin nasıl sonuçlanacağı merak konusu oldu.
Konu ile ilgili Aydın Şafak Haber linkleri…
Bu iki önemli haberi aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz.
https://www.aydinsafak.com/haber/soke-ve-didimde-alavere-dalavere-isler-8413
https://www.aydinsafak.com/haber/iberya-takasi-durdurulmali-didimliler-sari-okuzune-sahip-cikmalidir-8414
İlginizi Çekebilir