Pamuk’ta susuzluk tehlikesi. Çiftçi can suyu bekliyor.
GÜNCELBu sezon pamuk ekimine tartışmalarla başlayan Sökeli pamuk üreticileri susuzluktan muzdarip. Pamukta rekolte ve kalitenin yükseltilebilmesi için suyun önemi bir kez daha ortaya çıkarken yetkililerin sezon başında verdiği sözleri tutmayışı çiftçileri büyük ölçüde mağdur ediyor.
Susuzlukla ilgili sezon başından beri yetkililerle görüşerek çözüm üretmeye çalışan Söke Pamuk Kooperatifi (TARİŞ) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özer, Söke ovasında 250 bin dönüm alanda ekili pamuğa henüz bir damla su verilmediğine dikkat çekti.
Söke’den önce yer alan pamuk ekim alanlarında ilk sulamanın tamamlandığını kaydeden Başkan Özer, “Dünyanın Pamuk Merkezlerinden biri olan Söke Çiftçisinin 250 bin dönüm Pamuğu yanmak üzere olduğu göz ardı edilmektedir. Sulama görevlilerinin Anız suyu bitmeden Pamuğa su vermeyeceğiz şeklinde ki bilinçsiz uygulamaları Söke de Pamuk Çiftçisinin ekmeğine kan doğranması anlamı taşımaktadır” dedi.
“Sayın Aydın Valiliğimiz, Aydın Milletvekillerimiz ve DSİ Bölge Müdürlüğü yetkililerinin ivedi olarak Sökeli çiftçilerin yanmak üzere olan Pamuğu'na Can Suyu verilmesini sağlaması Sökeli Çiftçilerimiz için hayati önem ve değer taşımaktadır. Aksi bir tutum Çiftçilerimizin ve Ailelerinin yaşayacağı büyük felaketlere neden olabilecektir” şeklindeki ifadeleriyle vurgu yapan Söke TARİŞ Başkanı İsmail Özer’in çiftçilerin feryadını duyurduğu kamuoyu açıklaması şöyle:
Sökeli Çiftçilerimizin Yardım Çığlıkları Aydın Kamuoyuna Duyurulur
“Sulama üzerine tartışmalar ile başlayan Pamuk Ekim sezonu maalesef Sökeli Pamuk Üreticilerini büyük hayal kırıklığına uğratmıştır. Verdiğimiz yoğun mücadeleler sonucunda daha önce pamukta ikinci suyu alabileceğimiz söylemleri bir nebze olsun içimizi rahatlamış olsa da realite de halen Sökeli Pamuk Üreticileri 250 bin dönümlük ektiği pamuğa daha bir damla su verilmesine müsaade edilmemektedir.
Halbuki Söke'den önce yer alan tüm araziler pamuk üretiminin ilk suyunu tamamlamış ürünler kozaya gelme noktasına ulaşmıştır. Bereketli Aydın ovası bu durumdayken Dünyanın Pamuk Merkezlerinden biri olan Söke Çiftçisinin 250 bin dönüm Pamuğu yanmak üzere olduğu göz ardı edilmektedir. Sulama görevlilerinin Anız suyu bitmeden Pamuğa su vermeyeceğiz şeklinde ki bilinçsiz uygulamaları Söke de Pamuk Çiftçisinin ekmeğine kan doğranması anlamı taşımaktadır.
Biz alın terimizi ekmeğimizi geleceğimizi bu topraklara ve pamuğa emanet etmiş üreterek yaşamayı ve kazanmayı şiar edinmiş toprak emekçileriyiz. Sn Aydın Valiliğimiz Aydın Milletvekillerimiz ve DSİ Bölge Müdürlüğü yetkililerinin ivedi olarak Sökeli çiftçilerin yanmak üzere olan Pamuğu'na Can Suyu verilmesini sağlaması Sökeli Çiftçilerimiz için hayati önem ve değer taşımaktadır. Aksi bir tutum Çiftçilerimizin ve Ailelerinin yaşayacağı büyük felaketlere neden olabilecektir.
Tüm Aydın Ovası Pamuğu'nu sulamışken Sökeli Üreticilerimizin Üvey Evlat Muamelesi görmesi asla kabul edilemez.
"Pamuğa Su Yoksa Bilin ki Söke’de Hayat Yok!!!"
Herkesin Malumu olduğu üzere Sökeli Hemşerilerimizin % 75'i bu üründen elde edilen sermaye çerçevesinde ekonomik döngüsünü sağlamaktadır. Gençlerimiz Geleceklerini inşa etmekte Aileler Yaşamlarını sürdürmektedir.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Aile yılı ilan ettiği bu önemli dönemde Söke Ovasını ve Pamuk Üreticisini Susuz bırakıp Ailelerini Yuvalarını ve Düzenini Ateşe atmayın.
Söke’de Pamuk Üreticisinin en ivedi şekilde pamuğunu suyla buluşturması için Hemşerilerimizin ve Üreticilerimizin Yardım Çığlıklarını Siz Saygıdeğer Yetkililere, Siyasilere ve Mülki Amirimiz Sn Valimize arz etmek isteriz...”
İsmail ÖZER
Söke Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı
İlginizi Çekebilir