TARİŞ Pamuk Birliği’nin milyonluk avans skandalı yargıya taşındı
GÜNCELTARİŞ Pamuk Birliği’nin, 2023 yılında sadece 5 milyon lira sermaye ile kurulan bir şirkete 57 milyon liralık avans ödediği ortaya çıktı. Söz konusu şirketin kısa süre içinde iflas ettiği ve temin edilen avansın büyük bir kısmını geri ödeyemediği belirlenirken, yaşanan skandalla ilgili olarak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı zimmet suçlamasıyla soruşturma başlattı.
SKANDALI GAZETECİ SERHAN SEYHAN ORTAYA ÇIKARDI
Aydın’da toplamda 17 kooperatifi bulunan TARİŞ Pamuk Birliği’nin, 2023'te İzmir’de faaliyetlerine yeni başlayan şirkete, pamuk alım miktarıyla çırçır işletme kapasitesi göz önünde bulundurulmadan birliğe bağlı kooperatifler ve diğer firmalara sağlananın çok üzerinde avans ödemesi yapılması kafalarda soru işaretleri doğurdu.
Olgaç Tarım Ürünleri adlı şirketin 5 milyon lira sermayeyle kurulmuş olmasına rağmen yüksek tutardaki avansı nasıl aldığı ve paranın nasıl kullanıldığı merak konusu oldu. Şirketin iflas etmesiyle birlikte TARİŞ’in paranın büyük kısmını geri alamadığı öğrenilirken patlak veren skandal, birlik üyesi üreticiler arasında tepkilere yol açtı.
Olayın peşine düşen yerel gazeteci Serhan Seyhan TARİŞ Pamuk Birliği’nin yöneticilerinin avans ödemesiyle kurumu ciddi zarara uğrattığını öne sürerek savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Edinilen bilgilere göre, Olgaç Tarım Ürünleri’ne kurulmasının hemen ardından yaklaşık 1 buçuk aylık süreçte verilen avans, birliğin mali yapısına uygun olmayan şekilde, parça parça ve toplamda 57 milyon lirayı bulacak şekilde sağlanırken, yalnızca çok az bir kısmı geri ödenebildi. Kalan tutarsa iflas eden şirketten ödeme alınamadığı için kayıp olarak kayıtlara geçti.
SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
Şikayetin ardından harekete geçen İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından aralarında Aydınlı isimlerin de bulunduğu TARİŞ Pamuk Birliği yöneticileri hakkında zimmet iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Yöneticilerin söz konusu avans ödemeleriyle birliğin kaynaklarını tahsilatı mümkün olmayacak şekilde kötüye kullandığı ve üyelerin haklarını zarara uğrattığı savunulurken, soruşturma kapsamında, avans ödemelerinin hangi gerekçelerle yapıldığı, kararların nasıl alındığı ve şirketin iflas sürecinde neler yaşandığının detaylı bir şekilde inceleme altına alınacağı bilgisine ulaşıldı.
YÖNETİCİLERİN TAMAMI ZİMMETLE SUÇLANIYOR
TARİŞ Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, Başkan Vekili Ali Şimşek ile birlikte yönetim kurulu üyeleri Murat Dinçarslan, Murat Angın, Nuri Aksay ve Birlik Genel Müdürü İsmail Peker'in yargılanmasının istendiği zimmet suçlaması, Aydın kamuoyunda da büyük dikkat uyandırdı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünü muhakkik atadığı soruşturma kapsamında söz konusu iddialarla ilgili inceleme yapılmasının ardından rapor hazırlanacağı öğrenilirken, yaşanan olay, birliğin mali yönetim süreçlerine yönelik ciddi soru işaretlerine de neden oldu.
Yeni kurulan bir şirkete yeterli teminat almadan ve denetim mekanizmasını işletmeden yüksek tutarda avans sağlanması, birlik yönetimine ilişkin güven kaygılarını bir kez daha gündeme taşıdı.
Hatırlanacağı üzere TARİŞ Pamuk Birliği’nin eski yöneticileri 10 yıl önce de zimmet suçlamasıyla gündeme gelmişti. O dönem İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tamamlanan soruşturma sonrasında hazırlanan 100 sayfalık iddianame, İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmiş, görevlerini kötüye kullanarak gereksiz harcamalara yol açtıkları ve şahsi menfaat elde ettikleri ileri sürülen eski yöneticiler hakkında 21'er yıla kadar hapis cezası istenmişti.
İlginizi Çekebilir