0.542. 537 86 70

Didim’de sit alanına yapılan inşaata nasıl ruhsat verildi?

2023-03-30

  • Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün kararına rağmen Didim’de sit alanı üzerine yapılan 7 katlı kaçak yapıya Didim Belediyesi ruhsat verdi. Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ Daire Başkanlığı suyunu, AYDEM elektriğini bağladı. İnşaatın Kanuna muhalefet edilerek izinsiz yapıldığı belirtilirken Aydın Valiliği, Didim Kaymakamlığı, Didim Cumhuriyet Başsavcılığı ve Didim Belediyesi’ne yapılan suç duyurularından ise aradan 3 yıl geçmesine rağmen hala bir sonuç alınamadı.

“Kaçak yapılaşma ve rüşvet” iddiaları gündemden düşmeyen CHP’li Didim Belediyesi 3 yıl önce sit alanı üzerine yapılan inşaata ruhsat verdi. Ancak aradan üç yıl geçmesine rağmen Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün, Aydın Valiliği, Didim Kaymakamlığı, Didim Cumhuriyet Başsavcılığı ve Didim Belediyesi’ne bildirdiği yıkım kararı da bulunan yasal olmayan inşaat hakkında yetkililer yıkım kararına uymadıkları gibi hiçbir işlem de yapmadı.

YASAL OLMAYAN İNŞAATA NASIL RUHSAT VERİLDİ?

CHP’li Didim Belediyesi’nde yasal olmayan imar uygulamaları gündemi işgal ederken, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü sit alanı üzerine yapıldığını tespit ettiği 7 katlı binanın yasal olmadığını ve yıkılması gerektiğini bildirmesine rağmen yapımı devam etti ve Didim Belediyesi yasal olmayan bu binaya hem inşaat hem de oturma ruhsatı verdi.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün aldığı kararda tapunun 1986 ada 2 ve 11 parseller üzerinde yapılan binanın 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet edilerek izinsiz yapıldığı belirtilerek ilgililer hakkında Aydın Valiliği, Didim Kaymakamlığı, Didim Cumhuriyet Başsavcılığı ve Didim Belediyesi’ne suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca izinsiz yapılan yapının Müze Müdürlüğü denetiminde Didim Belediyesi’nce yıkılması kararı da verildi. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün kararına rağmen inşaat bitirilerek tamamlandı ve ruhsatlandırıldı. Üstelik sit alanına yapıldığı tespit edilen ve yıkım kararı bulunan bu binaya Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ Daire Başkanlığı suyunu, AYDEM’de eletiriğini bağladı.

YETKİLİLER GÖREVİNİ NEDEN YAPMIYOR?

Öte yandan Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü binanın sit alanı üzerine izinsiz yapıldığını, Aydın Valiliği başta olmak üzere Didim Cumhuriyet Başsavcılığı’na dava açılması için, CHP’li Didim Belediyesi’ne de kaçak yapının yıkımı için göndermesine karşın yetkililerin görevlerini aradan 3 yıl geçmesine rağmen yerine getirmemiş olmaları “Yetkililer görevlerini neden yapmıyor?” sorusunu akıllara getiriyor. Yasa tanımayan sorumlular ise ellerini kollarını sallayarak Didim’de gezmeye devam ediyor.

Didim’de “Kaçak yapılaşma” iddiaları gündemden düşmezken 1800 civarında kaçak yapı için yıkım kararı bulunuyor. Hatta başka sit alanları üzerinde de kaçak inşaatlar yapıldığı ve ruhsata bağlandığından da söz ediliyor.

Didim’de işini düzgün yapan müteahhitler yasalar çerçevesinde inşatlarını yaparken Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay’ın gözü dönmüş müteahhitlerin kanunsuz işlerinin “rüşvet karşılığı” yasal hale getirildiği iddialarının da ardı arkası kesilmiyor.

SORULAR

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün kararı Didim Belediyesi’nde nasıl sümen altı ediliyor?

Didim Savcılığı’nın bu konuda açtığı bir soruşturma var mı?

Arkeolojik Sit alanı üzerine nasıl inşaat yaptırılıyor?

Didim’de kaçak inşaat yapan yandaş müteahhitleri kimler koruyor?

Aydın Valiliği başta olmak üzere yetkililer yasal olmayan konulara neden sessiz ve duyarsız kalıyorlar?

Sit Alanı üzerine kaçak bina dikiliyor üstelik iskan ruhsatı verildiği de iddia ediliyor. Suç ortada duruyor ama neden herkes susuyor?

Sit alanına yapılan ve yasal olmayan bu binaya “Yapı Denetim firması imara uygun” diye projeyi onaylayıp nasıl belediyeye gönderiyor?

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü niye yapı denetim firmasına ceza vermiyor?

4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu 8. madde gereğince yapı denetim firmasına sahte evrak düzenlemesinden dolayı neden ceza kesilmiyor?

Yapı denetim Uygulama Yönetmeliğinin 5. maddesine göre Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sit alanına yapılan bu yapıya neden müdahale etmiyor?

Aydın Valisi Sayın Hüseyin Aksoy, “Biz hukuk dışı, kanun dışı hiçbir işe asla müsaade etmeyiz. Kim olursa olsun, kimin tarafından yapılırsa yapılsın. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk Devleti içerisinde yapılması gereken her şey mutlaka yapılacaktır” sözüne rağmen yasal olmayan bu duruma neden el koymuyor?

Neden hiçbir yetkili yasal olmayan bu durumu araştırma zahmetinde bulunmuyor?

Devletimiz Didim’de bu kadar mı aciz ve duyarsız mı?

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün kararına rağmen tapunun 1986 ada 2 ve 11 parseller üzerinde yapılan binanın 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet edilerek sit alanına izinsiz yapıldığı iddia edilen 7 katlı kaçak yapı hakkında tüm yetkilileri görevlerini yapmaya kamuoyu adına talep ediyoruz. 

Sepetim