0.542. 537 86 70

Günaydın Efeler…

Ben Mine Selçuk, yurt dışında (Almanya) Üniversite eğitimini yaptıktan ve yine yurtdışında Ekonomist olarak sürdürdüğüm çalışma hayatından elde ettiğim bilgi ve birikimlerim ile doğduğum ve büyüdüğüm Efeler Kentimizin dış dünyaya açılarak “Bilim-Eğitim- Ekonomi ve Yaşam Kenti” profiline sahip küresel bir kent kimliğine kavuşturulmasına katkı koymak için DP Efeler Belediye Meclis Üyesi Adayı oldum.

2019-03-21

Resmi verilere göre Türkiye nüfusunun % 48.9 kadın. 

Aydın’da ve Efeler’de yine nüfusun yaklaşık yarısı kadın.

Kadınlar toplumun yarısıysa o zaman temsilde de yarısı olmak zorunda değil mi ?

Ancak, her seçimde nedense kadınlardan gerektiği kadar aday olmuyor, seçmen gözüyle bakılıyor.

Halbu ki Atatürk Devrimleri'nin en önemlilerinden birisi, kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı tanınması olmuştu.

Kadınların belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı 3 Nisan 1930’da Belediye Kanunu’nun kabul edilmesiyle tanındı.

Kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılındaki Belediye seçimlerinde kullandılar.

26 Ekim 1933 tarihinde 2329 sayılı kanunun çıkarılmasıyla da; kadınların köy muhtar ve heyetlerine seçilme hakkı tanındı.

Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde (Bugünkü Karpuzlu ilçesi) yaklaşık 500 oy alarak seçimi kazanan Gül ESİN Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın muhtarı oldu.

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk, kadınlarımıza büyük önem verdiğini ve onların Türkiye’nin siyasal yaşamında ve kalkınmasında yer almalarını görmek isteyişi 85 yıl önce 1934 yılında Başbakan İsmet İnönü ve 191 milletvekilinin sunduğu Anayasa ve Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören yasa önerisi sonucu gerçekleşti..

Anayasanın 10. ve 11. Maddeleri değiştirilerek her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi.

Kadınların ilk kez oy kullandığı ve aday olabildiği TBMM 5. Dönem seçimleri 8 Şubat 1935’te yapıldı. 17 kadın milletvekili ilk kez TBMM’ye girdi

Türkiye, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Slovenya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, Yunanistan’dan 15, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımış olmasına karşın bugün geldiğimiz durum hiç iç açıcı değil.

Siyasetin cinsiyeti yok.

Ancak, Türkiye’de siyasette erkek egemenliği hakim durumda.

Halbu ki seçim zamanında kapıları çalan kadınlar, evlere giren ve erkek adaylara oy isteyen kadınlar olduğu halde bugün seçimlere katılan siyasi partilerin gösterdikleri adayların sadece  % 7’si kadın.

Uluslararası karşılaştırmada ise durumumuz daha vahim.

Türkiye’de Bakanlıklar düzeyinde kadın siyasetçi sayısı bakımında dünyada 193 ülke arasında 168. sırada Meclis’te ise 131. sırada…

Peki kadınlar aday değil de neden seçmen oluyor.

Sorun biz kadınlardan mı kaynaklanıyor yoksa erkek egemen siyaset yapısından mı?

Sorunu sadece siyasette erkeklerin egemen olmasına bağlamak doğru değil.

Çünkü, birçok Avrupa ülkesinden önce biz kadınlara tanınan seçilme hakkını gereği gibi sahiplenmedik. 

24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Milletvekilliği seçimleri sonuçları bakıldığında bu dönem TBMM’de nüfusun % 50’si kadın olan Aydın ilinden bir kadın milletvekilinin yer almamış olması ne kadar üzücü.

Kadınlar olarak siyasal ve toplumsal yaşamda daha fazla yer almak ve sesimizi duyurmak için elimizi taşın altına koymak gerektiğini düşünüyorum.

* * *

Ben Mine Selçuk, yurt dışında (Almanya) Üniversite eğitimini yaptıktan ve yine yurtdışında Ekonomist olarak sürdürdüğüm çalışma hayatından elde ettiğim bilgi ve birikimlerim ile doğduğum ve büyüdüğüm Efeler Kentimizin dış dünyaya açılarak “Bilim-Eğitim- Ekonomi ve Yaşam Kenti” profiline sahip küresel bir kent kimliğine kavuşturulmasına katkı koymak için DP Efeler Belediye Meclis Üyesi Adayı oldum.

“EFELERDE BİRLİKTE YAŞIYORUZ VE GELECEĞİNİ BİRLİKTE ŞEKİLLENDİRECEĞİZ.”

Ecdadımızdan bize miras kalan EFELER kentimizi bizimde gelecek kuşaklara daha iyi yaşanabilir bir kent kimliğine sahip küresel ölçekte yarışan “Bilim-Eğitim- Ekonomi ve Yaşam Kenti EFELER” yaratmak için;

Misyonumuzu; Kentin fiziki ve sosyal alt yapısını geliştirmek, kentin yaşam alanlarını güvenli, esnek ve sürdürülebilir hale getirmek, çevre bilincine sahip kentli kimliği yaratmak, kentin ekonomi ve ticaretini geliştirmek, kent halkının refahını artırmak için öncelikle katılımcı belediyecilik anlayışını hayata geçirerek, Aydın Valiliği, Efeler Kaymakamlığı, Kamu Kurumları, Aydın Büyükşehir Belediyesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın Ticaret Odası, Aydın Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgeleri ve  STK’lar ve Yurtdışı Kardeş Şehir Belediyelerimizle ile bir ittifak kurarak birlikte çözüm üretmek ve ortak projeler yaparak hayata geçirmek olarak belirledik..

UNUTMAYIN BU KENTİN YAŞAYANLARI OLARAK EFELER’İN GELECEĞİNİ BİRLİKTE YARATACAĞIZ…

Sepetim