0.542. 537 86 70

TARİŞ Pamuk Birliği’nde skandalların ardı arkası kesilmiyor

2024-04-08

  • TARİŞ Pamuk Birliği yöneticileri hakkında muhalif kooperatiflerin pamuklarını yüksek fiyattan satmayarak, kooperatifleri zarara uğrattıkları ve bu şekilde görevi kötüye kullandıkları iddiası ile İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.

18 Ocak 2024 tarihinde İzmir Ege Üniversitesi kampüsünde gerçekleşen TARİŞ Pamuk Birliği seçiminde, seçme ve seçilme yeterliliğine haiz olmayan yaklaşık 40 civarında delegenin oy kullandırıldığının ortaya çıkmasının ardından skandallar üst üste patlak vermeye başladı.

104 delegenin oy kullandığı TARİŞ Pamuk Birliği seçiminde 40 civarı delegenin bazılarının ÇKS'ne (Çiftçi Kayıt Sistemi) kaydının bulunmadığı bir kısmının ise pamuk üreticisi olmadığının ortaya çıkması üzerine Ticaret Bakanlığı TARİŞ Pamuk Birliği’nde inceleme başlattı. Bakanlık, TARİŞ Pamuk Birliği’ndeki hileli seçimle ilgili incelemesini derinleştirdi.

İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA SUÇ DUYURUSU YAPILDI

Skandalların ardı arkası kesilmeyen TARİŞ Pamuk Birliği yöneticileri hakkında suç duyurusu yapıldığı öğrenildi.

Birlik Başkanı Faruk Aydın, Birlik Başkan Vekili Ali Şimşek ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Birlik Genel Müdürü hakkında 5-6 kooperatifin; muhalif kooperatiflerin müşterisi olduğu halde borsada bin bir bahane ile muhalif kooperatiflerin pamuklarını yüksek fiyattan satmayarak, kooperatifleri zarara uğrattıkları ve bu şekilde görevi kötüye kullandıkları iddiası ile İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu ve savcılık tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

BAKANLIK İNCELEMEYİ DERİNLEŞTİRDİ

Öte yandan incelemesini derinleştiren Ticaret Bakanlığı, pamuk kooperatiflerinden Çiftçi Kayıt Sistemi belgelerini göndermelerini istedi.

Birlik Başkanı Faruk Aydın, Başkan Vekili Ali Şimşek ve Genel Müdür Vekili İsmail Peker’in hile ile delege çıkarılan kooperatiflerde, hileyi ortadan kaldırmaya yönelik girişimde bulunduğu, pamuk ekmeyen kişilerin üzerine pamuk ekmiş gibi gösterilip hileli şekilde delege yapıldığı, prim dahil ücretlerinin de en yüksek tutardan verildiği öne sürüldü. 

Sepetim