0.542. 537 86 70

Deprem günlerinde Didim’de kaçak işler

2023-02-25

  • Deprem felaketinin yaşandığı bu günlerde, kanun tanımaz, kaçak, denetimsiz, plansız projesiz kaçak inşaatlar belediye yöneticileri-müteahhit yasak ilişkisini akıllara getiriyor. Konumuz Didim Belediyesi, Yine Başkanı Ahmet Deniz Atabay’ın meclis üyesi, yine imar rantı, yine usulsüzlük iddiaları…

CHP’li meclis üyesi Sevinç Karataş’ın kardeşi Serkan Demirbaş’ın SMS Demirbaş Petrol Enerji Şirketi tarafından yapıldığı bildirilen Akbük 4219 ada 1 parseldeki Yakamoz Adlı sitedeki kaçak yapılaşma ve imar rantı konusu Didim’de herkesin dilinde.  

Ruhsatı 50 m2 süs havuzu, yerinde 1000 m2 yüzme havuzu, iddiası

Evet yanlış okumadınız 1000 m2, yazıyla bin metrekare havuz yapmışlar.

Firmanın kendi yakamozevleri.com adlı internet sitelerinde de 1000 metrekare sonsuzluk havuzunu sağır sultana duyurmuşlar. Fakat nedense Didim Belediyesi yandaş havuzu görmek istememiş ya da Başkan Atabay gözlerini yummuş?

Bu projeden rezidans satın alanlar projelerinde 1000 metrekare havuzu olduğunu sanıyorlar ama anlatılanlara göre projede sadece 50 metrekarelik süs havuzu olduğu söyleniyor. 

 

Kaçak yapılaşma sadece bununla kalmıyormuş? İstinad/kot duvarlarına gizlenmiş  rezidanslar da varmış!

CHP’li Meclis Üyesi Sevinç Karataş’ın kardeşi SMS Demirbaş Enerji Şirketine ait projede arazi eğiminden dolayı projede olmayan kottan kazanılmış kaçak 9 adet daha rezidans olduğu belirtiliyor. Eğer bu iddia doğruysa 1000 metrekare kaçak havuz yanında 9 adet kaçak rezidans gerçekten akıl alır gibi değil. 1 adet rezidans en azından 3 milyon TL olsa 27 milyon TL.’lik bir haksız kazançtan bahsediliyor.

Projeler DİBEL Genel Müdürü Öner Çiçek’in Mimar kızı Hazar Çiçek’ten! 

Belediyenin şirketi olan DİBEL’in Genel Müdürü, Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay’ın 30 yıllık kadim dostu, yol arkadaşı. Öner Çiçek’in kızı Mimar Hazar Çiçek CHP’li meclis üyesi Sevinç Karataş’ın kardeşi Serkan Demirbaş’ın SMS Demirbaş Petrol Enerji şirketinin projelerini hazırladığı, ruhsat işlerini takip ettiği konuşuluyor. 

Mimar Hazar Çiçek Mimarlar Odası Didim Temsilcisi midir?

Kaçak inşaatları yaptığı iddia edilen CHP’li Meclis Üyesi Sevinç Karataş'ın kardeşi Serkan Demirbaş'ın projelerini ve ruhsat dosyalarını takip eden Hazar Çiçek’in Mimarlar Odası Didim Temsilcisi olduğu söyleniyor. Eğer bu gerçekse kaçak inşaat&ruhsatsız yapı&Mimarlar Odası Temsilcisinin isminin yan yana gelmesi doğru değildir. Derhal istifa etmeli ve Mimarlar Odası gibi saygın bir kurumun ismi pis işlere alet edilmemelidir. 

Soru Açık; İmar rantı kazanmak/Kaçak inşaatı görmemek için ekip mi kurulmuş?

Tüm bu iddialardan sonra akıllara şu soru geliyor. Bu iddialar doğru ise kaçak inşaatlara göz yuman belki de “işlem yapılmasın, işleri yürüsün” diye talimat veren Belediye Başkanı Atabay, yakın mesai arkadaşı CHP’li Meclis Üyesi Sevinç Karataş’ın kardeşi Serkan Demirbaş ve Belediye Şirketi DİBEL A.Ş.’nin Genel Müdürü Öner Çiçek’in kızı Mimar Hazar Çiçek tesadüfen mi bir araya gelmişlerdir? Bu ittifaktan güç alınarak mı bu kaçak inşaat yapılmıştır. Serkan Demirbaş bu ittifak olmasa kaçak inşaat yapar mıydı? Ya da yapabilir miydi?

Eğer böyle bir durum varsa herkes bilsin ki bu insanların içinde bulunduğu tüm yasa dışı inşaatlarda basın olarak kamuoyunu bilgilendireceğiz. Yok öyle birilerini arkanıza alıp proje çizip kaçak inşaat yapıp haksız kazanç elde etmek. Projesine uygun yapanlar, şerefi namusuyla inşaat yapanlar, iskan alamayız korkusuyla santimin hesabını yapanlar enayi mi? El-alemin bir akıllısı, kurnazı siz misiniz?

Bu deprem günlerinde, Didim Belediyesi her zaman kaçak yapılaşmaya / haksız kazanca / arsızlığa / yüzsüzlüğe / yandaşlığa dur demelidir?

Eğer iddialar doğru ise 1000 metrekare kaçak havuz, 9 adet kottan kazanılan kaçak rezidans ile ilgili hemen işlem yapmalı, para cezası ve yıkım kararı uygulamalı ve iskan ruhsatı verilmemelidir. Hal böyle ise başta Serkan Demirbaş hatasıdan dönmeli, ablasına güvenerek belediye personeline ızdırap olmamalı, kendisi para kazanacak diye personelin başını yakmamalıdır.

Ayrıca yapı denetim firması ve şantiye şefi hakkında Cumhuriyet Savcılığına ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ihbarda bulunmalı yapı denetim firmasının kapatılması, şantiye şefinin cezalandırılması sağlanmalıdır.

Her şeyin yetkilisi olan Belediye Başkanı Atabay “….aaa bu konu nerden çıktı, hiç haberim yok” dememeli “Ranta Geçit Yok” ve “herkese eşit davranıyoruz” diyorsa işte meydan, işte fırsat diyerek ilk önce kendi yandaşlarının kaçak inşaatlarını onurlu / omurgalı / tutarlı / erdemli bir yetkilinin yapması gereken para cezasını kesmeli ve kaçak inşaatları yıkmalıdır. Adalet budur.

CHP Aydın ve Didim Teşkilatları ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da bu konuyu araştırmalıdır?

Seçim öncesi CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adalet, rant çeteleri, eşitlik, hak, hukuk söylemlerinin inandırıcılığı için toplum vicdanı yönünden aklanmak istiyorlarsa CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçi ve Didim İlçe Başkanı Nurettin Koçak derhal CHP’li Meclis Üyesi Sevinç Karataş’ın kardeşi SMS Demirbaş Enerji Şirketi tarafından (Bu şirkette belki de Sevinç Karataş’ın da ortaklığı olabilir) yapıldığı iddia olunan 1000 metrekare kaçak havuz ve 9 adet kaçak kottan rezidans ile ilgili inceleme başlatmalı, iddialar doğru ise CHP’li Meclis Üyesi Sevinç Karataş’ın meclis üyeliğinden istifa ettirilmeli, CHP ile ilişikleri kesilmelidir. iddialar yalan ise açıklama yapmalıdır.

Belediye Başkanı Atabaya soruyoruz…

Sayın Atabay, siz mühendis olmadığınız, böyle bir eğitim almadığınız için konunun vahamiyetini kavrayamayabilirsiniz ayrıca bitirdiğiniz lisede de bu eğitim verilmemiştir. Allah uzun ömür versin yaşınız 65'e gidiyor, 6,8’lik 1955 Söke/Balat depremini yaşamadınız ama 1960’lardan beri bir çok depremi duyduğunuzu/bildiğinizi düşünüyoruz.

Ruhsatsız yapılaşma demek, statik projesi olmayan, jeolojk etüdleri olmayan, demir, beton denetimleri yapılmayan, hiçbir teknik incelemeye tabi tutulmayan bir yapılaşma demektir. 

Bu kaçak yapıldığı iddia edilen yapılar bir depremde yıkılırsa sizi Meclis Üyeniz Sevinç Karataş mı, Serkan Demirbaş mı, kadım dostunuzun kızı Mimar Hazar Çiçek mi kurtaracak? Kime güveniyorsunuz? Bunun hesabını kime vereceksiniz? 

Meclis Üyeniz, yakın mesai arkadaşınız Sevinç Karataş’ın kardeşinin yaptığı iddia olunan 1000 metrekare havuz ve 9 adet kaçak rezidans konusundan haberiniz var mıdır?

Eğer bunlar doğru ise “ranta geçit yok” diye 8 yıldır yırttığınız gırtlak ne olacak? Bu durumda ortada çelişki / tutarsızlık / iki yüzlülük var mıdır?

Kaçak inşaat konusu Meclis Üyeniz, yakın mesai arkadaşınız Sevinç Karataş’ın kardeşin hakkında değil de bir başkası hakkında olsaydı ne yapardınız?

Eğer kaçak inşaatlar doğru ve haberiniz var ise personelinize işlem yapmayın/müsaade edin dediniz mi? Eğer böyle dediniz ve açıklayamıyorsanız, bilin ki bu haberimizi bu kişilerde okuyacaktır. 

Meclis Üyeniz, yakın mesai arkadaşınız Sevin Karataş’ın kardeşin kaçak inşaat yaptı ise bu cesaretini ablası ve sizden mi alıyor?

Bu haberimizden sonra gerekli incelemeyi başlatıp varsa kaçak inşaatlar hakkında gerekli cezai işlemleri başlatıp, göz yuman personeliniz hakkında gereğini yapacak mısınız?

CHP’li Meclis Üyesi Sevinç Karataş’a soruyoruz

Kardeşinize ait olduğu bildirilen SMS Demirbaş Enerji Şirketinde sizin de hisseniz var mıdır?

Eğer bu kaçak inşaat iddiaları doğru ise, belediyenin herhangi bir cezai işlem yapmaması ve hatta işlerin yürütülmesi konusunda personele yada Belediye Başkanı Atabay’a sizin bir ricanız / talebiniz / ısrarınız oldu mu? Eğer oldu ise ve açıklayamıyorsanız, bilin ki bu haberimizi bu kişiler okuyor… 

Bu durumu etik / ahlaki / dürüst buluyor musunuz? Kardeşiniz kaçak inşaat yapma cesaretini nerden alıyor?

Siz vatana millete faydalı olmak için mi listeye yazıldınız, yoksa yakınlarınız rant elde etsin diye mi?

Eğer bu iddialar doğru ise onurlu / omurgalı / basiretli bir siyasetçinin yapması gerektiği gibi meclis üyeliği görevinizden istida edecek misiniz? 

Yapı Denetim Firması - Şantiye Şefi - Diğer ilgililer hakkında cezai işlem yapılması söz Konusu

Konunun uzmanları eğer iddialar doğru ise “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nce ve Didim Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılabilecek işlemler neticesinde yapı denetim firması kapanabilir, ciddi tazminat öder, şantiye şefi mesleki ceza alır, yapı denetimi denetlemekle görevli belediye yetkilileri hakkında da ceza davaları açılabilir” diyor. 

Umuyoruz bu iddialar doğru değildir, çünkü aksi takdirde CHP’li meclis üyesi Sevinç Karataş’ın kardeşi Serkan Demirbaş’ın SMS Demirbaş Petrol Enerji şirketi daha para kazanacak diye bir çok kişinin ceza alması başka bir değişle Niyazi olması çok trajik olur.  

Projeden Rezidans Alanların Firmaya Tazminat davası açabileceği söyleniyor.

1000 metrekare havuz eğer kaçak ise, bu projeden ev satın alanlar mağdur olduklarını beyan edip, satış yapan firmaya kandırıldıkları için tazminat davası açabilecekleri hatta ödedikleri paraları geri alabilecekleri de söyleniyor. 

Resmi Kurumlara çağrımızdır?

Deprem felaketi tüm sıcaklığı ve acısıyla yaşanırken, ortada 1000 metrekare kaçak havuz, 9 adet kottan kazanılmış ruhsatsız, denetimsiz rezidans iddiaları vardır. Eğer bunlar doğru ise, arsanın sahibi, müteahhiti, yapı denetim firması, şantiye şefi, belediyenin yapı denetim firmasını denetleme görevi olduğu için belediyenin ilgilileri bu kaçak yapılaşmadan, haksız kazançtan, bizce sorumludurlar.

Ortada eksik yatırılan harçlardan ve para cezası kesilmemesinden dolayı belediye zararı, ruhsatsız olduğu için SGK bildirimi yapılmayan kaçak işçi çalıştırma ve prim kaybı, yapı denetim hizmet harcının eksik yatırılması, kaçak yapılara kullanılan malzemelerin vergiden düşürülmesi nedeniyle vergi kaçırma, arsa sahibi ve müteahhit tarafından 20-25 milyon TL’lik haksız kazanç, ruhsatı olmayan bir havuzu pazarladığı için müşterilerini aldatma gibi birçok suç iddiasını içeren konular araştırılmalıdır.

Görevi kötüye kullanma, görevi ihmal, kamu zararına neden olma, haksız kazanç gibi birçok konu incelenmelidir.

Bu nedenle Aydın Valiliği, Didim Kaymakamlığı, Didim Belediyesi, Didim SGK İlçe Müdürlüğü, Didim Vergi Dairesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Didim Cumhuriyet Başsavcılığı umuyoruz bu haberimizi dikkate alacak ve gereğini yapacaktır.

Ancak yine de umuyoruz bu iddialar asılsız çıkar ve kamu vicdanı rahat bir nefes alır. Amacımız asla hiç kimsenin ceza alması değil, kurumların ve özel sektörün yasa ve yönetmelikler çerçevesinde adil iş yaptığını kamuoyuna bildirmektir.

Konunun tarafları bu iddialara cevap vermek isterlerse gazetemiz tarafsız yayıncılık gereği taleplerinin olumlu değerlendireceğini ve bu konunun takipçisi olacağımızı kamuoyunun dikkatine sunarız.

AYDIN ŞAFAK

Sepetim